Valorile normale pentru un bebelus nascut la termen variaza intre 2500 si 4500 de grame, media fiind de 3200 g. De unde aceasta diferenta?
Multe mame isi pun intrebari privind greutatea bebelusului din burtica. Ceea ce este si normal. O greutate mica poate sa indice probleme de sanatate, in timp ce un bebelus cu greutate mare poate face nasterea mai dificila, dar si sa prezinte unele probleme de sanatate dupa nastere. Vei vedea ca si doctorul care iti monitorizeaza sarcina va face in permanenta o estimare a greutatii bebelusului, aceasta indicandu-i daca sarcina se dezvolta sau nu normal. Poti vedea aici, saptamanal, valorile pentru intreaga sarcina.
De ce unii bebelusi cantaresc mai mult si altii mai putin la nastere?
- Este foarte important momentul nasterii. Se considera ca dupa 37 de saptamani un bebelus este nascut la termen. Dar el va cantari mai putin decat un bebelus nascut la 40 sau chiar 42 de saptamani.
- conteaza consitutia parintilor si greutatea mamei: daca parintii au constitutii mai solide sau daca mama a luat o greutate mare in timpul sarcinii este foarte probabil ca si bebelusul sa fie mare la nastere
- conteaza si sexul copilului: bebelusii baieti sunt de obicei mai mari decat bebelusii fete
- o greutate mare poate fi influentata si de existenta diabetului gestational, in timp ce greutatea mica este data de anemia mamei sau trombofilie
- bebelusii de la prima sarcina au tendinta de a fi mai mici decat bebelusii sarcinilor ulterioare
- daca mama nu a mancat sanatos in timpul sarcinii bebelusul se naste cu o greutate mai mica
- fumatul si alcoolul pot duce la o greutate scazuta la nastere
- greutatea la nastere depinde si de factori cum ar fi locul nasterii si mostenirea genetica a parintilor
- daca mama duce o viata stresanta si obositoare atunci este posibil ca bebelusul sa aiba la nastere o greutate mai mica
In functie de greutate avuta la nastere, bebelusul va fi mai atent monitorizat atat timp cat stati in maternitate. Bebelusii mici pot avea probleme cu reglarea nivelului de temperatura si glucoza, in timp ce bebelusii mari au dificultati de hranire si sunt mai susceptibili sa faca icter.
In timp ce nu te poti lupta cu mostenirea genetica sau nivelul de trai general, poti influenta in bine greutatea copilului la nastere daca iti faci regulat controalele medicale, mananci sanatos, faci miscare si reduci pe cat posibil nivelul de stres. Mai multe informatii aici.
Sursa foto: hepta.ro