Candva femeile se temeau ca, daca in timpul sarcinii privesc catre o maimuta, copilul lor va avea aceeasi fata cu cea a animalului. In zilele noastre femeile insarcinate isi fac probleme in privinta apei pe care o beau, a poluarii aerului si a fumatului in public. Esential ramane insa ce mananca o femeie gravida si care sunt alimentele si substantele chimice care trebuie evitate in timpul sarcinii.
In momentul conceperii
In primul rand trebuie spus ca cea mai delicata si sensibila perioada a sarcinii este cea de la inceput, din primele doua-trei luni, cand are loc procesul de embriogeneza, iar viitorul copil se formeaza. Cu cat mediul si alimentele consumate de femei in momentul conceperii sunt mai sanatoase si mai lipsite de noxe, cu atat sansele de a aduce pe lume un copil sanatos, cresc.
Acesta este si motivul pentru care planificarea unei sarcinii creste sansele de a avea un copil in perfecta stare de sanatate. Pentru stii ca te pregatesti sa concepi un copil, si stii ca trebuie sa eviti alcoolul si orice fel de medicamente sau alte droguri (tutun, chimicale), dar si indulcitori artificiali si carnea rosie nefiarta.
De curand s-a descoperit ca exista o legatura intre consumul de cofeina si sansele de a ramane insarcinata. Cu cat se consuma mai putina cofeina cu atat mai mult cresc sansele de a ramane insarcinata. Cofeina stimuleaza secreteia unor hormoni care interactioneaza cu hormonii care sustin sarcina.
In timpul sarcinii
Evita alimentele produse contin cofeina: ceaiul, cafeaua, Cola, ciocolata si cacao. Multe calmante contin cantitati importante de cofeina, cel putin 30 de mg de tableta. Multi alti stimulenti sau diuretice contin de la 100 pana la 200 mg de cofeina intr-o tableta. Un motiv in plus pentru a renunta complet la orice fel de medicamente! Medicamentele contra tusei, racelii si alergiilor pot contine si ele 16 mg de cofeina intr-o tableta.
Carnea nefiarta si lactatele nepasteurizate sunt alimente care cresc riscul de toxoplasmoza, un agent patogen care poate fi adesea gasit in unele alimente nefierte complet si care poate duce la grave afectiuni ale fatului sau la pierderea sarcinii.
Carnatii, salamul si alte produse din carne de acelasi gen contin nitrati si nitriti, daunatori oricum, dar extrem de nocivi pentru femeia insarcinata.
Bauturile din fructe care contin mult zahar si bomboanele pot duce la aparitia hiperglicemiei (nivel crescut al zaharului in sange) si pot dezechilibra nivelul hormonilor de reproducere.
Citeste si Nutritia corecta in timpul sarcinii