După ce că sarcina te face cea mai neîndemânatică femeie de pe Pământ, îţi mai amorţeşte şi degetele. După ce că nu-ţi mai vezi picioarele de burtă, ai început să nu-ţi mai simţi nici mâinile.
Îmi amintesc de nişte dimineţi tare grele de prin ultimele săptămâni de sarcină, când mâinile îmi pulsau de nişte senzaţii tare neplăcute, izvorâte dinăuntrul lor, că din afară nu mai simţeam nimic. Furnicături şi amorţeala în fiecare dimineaţă, neputinţa de a ridica un pahar cu apă sau, măcar, de a mă scobi în ureche. Şi o durere surdă care, Slavă Domnului, se ameliora pe parcursul zilei.
Sindromul de tunel carpian se desfăşura în voie, iar lichidele acumulate în ţesuturi la nivelul încheieturii exercitau presiune pe nervul median al mâinii, producând aceste senzaţii absolut nesuferite! Ironia sorţii este că se manifestă mai puternic la mâna pe care-o foloseşti de obicei, cea de care ai mai multă nevoie.
Factorii care favorizează amorţeală
La mine a început cam în ultimele două luni de sarcină, dar am citit şi auzit (de la gravide care au trecut prin asta) că această stare se poate declanşa încă din trimestrul al doilea. De cele mai multe ori, afectează arătătorul şi degetul mijlociu, dar este posibil ca amorţeala şi furnicăturile să cuprindă întreaga mâna.
Sursa foto: wikipedia.org
În jur de 60% dintre gravide suferă din cauza sindromului de tunel carpian, iar factorii care favorizează apariția lui ar fi următorii:
- Existența unui istoric familial în acest sens;
- Un istoric al gravidei de probleme articulare sau musculare în zona umerilor, gâtului, spatelui;
- Acumularea de prea multe kilograme în sarcină;
- Creșterea sânilor în mod deosebit în timpul sarcinii.
De obicei, trece la 1-2 săptămâni de la naştere. Dacă experimentezi aceste senzaţii şi la câteva luni după venirea pe lume a bebeluşului, atunci ar trebui să-i povesteşti medicului de familie despre asta, ca să ia măsuri.
►Citește și 12 simptome în timpul sarcinii pe care NU trebuie să le ignori
Ca să întârzii cât mai mult instalarea acestui sindrom (poate chiar să-l ocoleşti cu totul) sau ca să-l ameliorezi – dacă te afli deja sub imperiul său, poţi încerca următoarele:
1.Păstrează un regim alimentar echilibrat, nu te hrăni pe stilul „mănâncă pentru doi”.
2.Elimină sarea din alimentaţie, ca să scazi riscul de acumulare de lichide în ţesuturi. Oricum îţi iei sodiul necesar din legume, carne, lactate (plus multitudinea de produse super-procesate, pe care ar fi bine să le eviţi, totuşi) nu-i nevoie să mai adaugi şi tu sare la gătit.
3.Adăugă proteine slabe la fiecare masă (ajută funcţionarea musculaturii). Le găseşti în ouă, carne de pui, leguminoase (fasole, mazăre, linte, naut etc.)
4.Bea apă din plin, pentru că te fereşte de retenţia de lichide. Şi când spun „din plin”, trebuie să sari de necesarul pe care l-ai avut până la sarcina, de 30 ml per kilogram-corp.
5.Mănâncă cel puţin cinci porţii de fructe şi legume zilnic. Astfel, îţi va rămâne mult mai puţin loc pentru junk-food şi gustări nesănătoase.
6.Introdu în meniul zilnic alimente bogate în vitamina B6 (susţine buna funcţionare a sistemului nervos): seminţe de floarea-soarelui şi de susan; legume cu frunze verzi, precum brocoli, usturoi, avocado, carne macră de porc sau miel, peste (somon, cod).
7.Bea ceai de muşeţel, ajuta la reducerea inflamaţiilor.
De asemenea, încearcă să nu-ţi blochezi mâinile sub tine în timpul somnului şi nici să le angajezi în mişcări repetitive de-a lungul zilei, pentru că îţi vei înrăutăţi starea.
Sursa: babycentre.co.uk