În general, auzim tot felul de lucruri frumoase şi pozitive despre sarcină şi despre viaţa alături de un copil mic. Iar lucrurile mai puţin plăcute sunt tratate ca şi cum nu ar fi nimic, o bagatelă. Totul este numai roz şi fericire la gândul că aştepţi un copil.
De curând însă, opinia publică a fost sfătuită să vadă lucrurile diferit: 10% dintre noile mame vor trece printr-un episod major de depresie. Prin urmare, toate femeile însărcinate sunt sfătuite să stea de vorbă cu un psiholog.
Recomandarea vine din partea Preventive Services Task Force, o agenţie independentă din Statele Unite specializată în prevenirea bolilor. Recomandările sale influenţează mult practică medicală în America. Aşa că este foarte posibil că doctorii care urmăresc sarcina să ceară pe lângă analizele de sânge şi o consultaţie cu un psiholog.
Nu este indicat să tratezi depresia în sarcină prin pastille, mai ales că ultimele studii au arătat că există o legătură între astfel de pastile şi autism. Poţi însă să tratezi depresia în sarcina prin terapie comportamentală şi prin consiliere psihologică. Depresia în sarcină nu trebuie ignorată, nu trebuie presupus că va dispărea odată cu naşterea, la fel ca şi constipaţia. Depresia se poate prelungi şi după naştere. De fapt, marea majoritate a depresiilor postpartum sunt de fapt depresii care au început încă din timpul sarcinii. Astfel de situaţii trebuiesc recunoscute din timp şi tratate întrucât altfel au de suferit atât mama cât şi bebeluşul.
Este un mare pas în fata recunoaşterea existenţei unui risc de depresie întrucât este foarte greu să treci printr-un astfel de episod singură. Şi este important nu numai să ai un medic alături, ci şi să fii înţeleasă şi ajutată de către persoanele apropiate.
Poate că de acum înainte vom avea asupra sarcinii o privire mai puţin romanţată şi vom înţelege că este o perioadă dificilă, cu schimbări majore atât corporale, comportamentale, cât şi de dispoziţie. Iar toate acestea pot duce la depresie. Şi cu cât primeşti mai repede ajutor cu atât este mai bine pentru tine şi pentru copil. Depresia în sarcină este o realitate care nu ar trebui ignorată, ci dimpotriva trebuie cunoscută astfel încât să îi recunoaștem semnele și să luăm măsuri.
Foto: 123rf.com