Cercetătorii au analizat bazele genetice ale depresiei postpartum, iar rezultatele lor arată că 14% dintre cazurile de depresie postpartum sunt cauzate de factorii genetici.
De asemenea, studiul a constatat că arhitectura genetică a depresiei postpartum se aliniază semnificativ cu alte condiții psihiatrice și hormonale.
► Citește și: SUA aprobă pilula pentru despresia postpartum
Depresia postpartum, un subtip comun de tulburare depresivă majoră, este mai ereditară decât alte afecțiuni psihiatrice, însă genetica ei este insuficient studiată în comparație cu alte afecțiuni psihiatrice, cum ar fi anxietatea și tulburarea bipolară.
Pentru a remedia acest lucru, cercetătorii UNC School of Medicine au condus o echipă internațională de cercetători pentru a efectua cele mai mari analize ale studiilor de asociere la nivelul genomului pentru a investiga arhitectura genetică a depresiei postpartum.
► Citește și: Stresul din timpul sarcinii poate afecta depresia postpartum?
Publicat în Jurnalul American de Psihiatrie, studiul arată că aproximativ 14% din variația observată în cazurile de depresie postpartum poate fi atribuită unor factori genetici comuni. Depresia postpartum a unei paciente nu este adesea doar rezultatul factorilor de mediu, cum ar fi traume din trecut. În schimb, susceptibilitatea depresiei postpartum poartă o componentă genetică semnificativă.
► Citește și: Conform unui studiu, alăptarea poate îmbunătăți starea de spirit a mamelor care se confruntă cu depresia postpartum
Cercetătorii au dezvăluit, de asemenea, arhitectura genetică a depresiei postpartum, despre care raportează că se corelează semnificativ cu arhitectura genetică a depresiei majore, a tulburării bipolare, a tulburărilor de anxietate, tulburare de stres posttraumatic, insomnie și sindromul ovarului polichistic.
„Am studiat aproximativ 1,1 milioane de regiuni ale genomului uman și putem observa că depresia postpartum are o semnătură genetică similară cu aceste alte afecțiuni psihiatrice. Factorii de risc genetici pentru depresia postpartum par să fie împărtășiți de alte tulburări, cum ar fi depresia majoră, tulburarea bipolară și anxietatea”, a precizat unul dintre cercetători.
► Citește și: Depresia postpartum poate dura 3 ani după naștere, conform unui nou studiu