Diabetul gestational este una din complicatiile sarcinii. De regula apare in trimestrul II al sarcinii ca urmare a faptului ca hormonii care sustin sarcina fac mai dificila utilizarea de catre organism a insulinei, asa ca pancreasul trebuie sa secrete tot mai multa insulina, in conditiile in care glucoza ramane la nivel sangvin, fara sa mai fie utilizata integral de celule. In momentul in care pancreasul nu mai poate sa tina pasul cu necesarul de insulina al organismului apare diabetul gestational.
Majoritatea femeilor cu diabet gestational depasesc problema dupa venirea pe lume a copilului. Trebuie spus ca o femeie care a avut diabet de sarcina poate sa ramana cu diabet pe tot parcursul vietii. In plus, statistic, riscu de diabet, in cazul femeilor care au dezvoltat diabet de sarcina creste cu circa 30%.
Cea mai buna cale este prevenirea. O atentie speciala trebuie acordata femeilor insarcinate care se afla in categoriile cu risc crescut de a dezvolta diabet gestational.
Potrivit Asociatiei Americane Pentru Diabet, iata care sunt factorii care favorizeaza aparitia diabetului gestational:
- obezitatea (indicele masei corporal este peste 30)
- rude de gradul I cu diabet sau o sarcina anterioara afectata de diabet gestational
- ai adus pe lume un copil supraponderal,
- suferi de hipertensiune.
Diabet si dupa sarcina?
Probabil ca nu. Numai un procent mic de femei care sufera de diabet gestational raman cu aceasta afectiune si dupa aducerea pe lume a copilului, iar expertii sunt de parere ca aceste femei au avut diabet si a nu a fost diagnosticat de dinainte sa ramana insarcinate. Ca sa fii sigura, trebuie sa faci un test la 6 si 12 saptamani dupa nasterea copilului, pentru a depista nivelul de glucoza din sange.
Cum afecteaza diabetul gestational sarcina
In ziua de azi femeile care sufera de diabet gestational, aduc pe lume copii perfect sanatosi. Medicul tau este cel care te va monitoriza si-ti vei putea controla nivelul de glucoza. Se intampla ca in cazul unui unui nivel crescut de glucoza, pancreasul celui mic secreta reflex mai multa insulina. Efectul este cresterea exagerata in greutate a fatului.
Afla ce este diabetul de sarcina
Cea mai buna cale prin care diabetul gestational poate sa fie tinut in frau este dieta si activitatea fizica constanta.
Se poate spune ca exista o dieta pentru diabet gestational, care reuseste sa mentia in limite apropiate de normal nivelul glucozei in sange. Este important sa existe un echilibru intre aportul caloric, nutrienti si cantitatea de insulina secretata de organismul matern. De-a lungul primului trimestru de sarcina, viitoarea mamica trebuie sa ia in greutate nu mai mult de patru kilograme. In al doilea trimestru este bine ca femeia sa nu acumuleze mai mult de trei-patru kilograme. In al treilea trimestru femeia insarcinata poate lua in in greutate cam doua kilograme pe luna. In timpul celui de-al doilea trimestru numarul de calorii trebuie marit cu 100-300 de calorii pe zi, iar doza de proteine trebuie marita cu 10 grame pe zi. Toate acestea se pot realiza prin consumul a doua pahare cu lapte sau o bucata de carne de 100 de grame in plus pe zi.
10 sfaturi pentru o sarcina perfecta
O femeie gravida nu trebuie sa restrictioneze consumul de calorii. Caloriile trebuie sa provina din alimente cat mai nutritive si nu trebuie sa coboare sub 1800-2000.
Ce inseamna o dieta corecta in sarcina cu diabet
- cinci mese pe zi, doua gustari si trei mese principale
- consumul unei cantitati minime de carbohidrati la micul dejun, pentru ca dimineata rezistenta la insulina este mare
- o doza cat mai mica de carbohidrati la fiecare gustare
- un aport mare de fibre (cereale integrale, fructe, legume),
- limitarea consumului de zahar
- cel putin sase pahare cu apa pe zi,
- cel putin patru portii cu produse lactate pe zi,
- trei portii cu alimente bogate in fier (carne, oua, peste, vegetale cu frunze verzi),
- consuma la fiecare masa principala fructe si legume verzi si rosii (boccoli, spanac, rosii, cirese, capsuni, portocale)
- nu incerca sa slabesti,
- alimenteaza pentru a avea un aport echilibrat si mai ales constant de vitamine si minerale.
Meniu de dieta (varianta ideala)
Micul dejun: doua felii din paine integrala sau sase biscuiti din faina integrale sau faina de secara sau ovaz, un ou tare, o lingurita de unt de arahide, un fruct, 100 de grame de produs lactat.
Prima gustare: un mar, o felie de branza slaba si nesarata
Pranz: un bol cu supa de linte (sau de fasole), o bucata de carne salaba, legume, un fruct si un produs lactat.
A doua gustare: 20 de migdale crude, un fruct
Cina: un produs lacatat, o felie de paine integrala o portie de peste sau carne, legume (fasole verde, morcovi sau cartofi).
Cat mai multa miscare, ca sa ai un bebe sanatos!
Esentiala este activitatea fizica. O femeie cu diabet gestational poate mentine nivelul glucozei apropiat de normal, fara o dieta restrictiva, doar daca face cel putin 30 de minute de miscare in fiecare zi. Este vorba despre miscari de gimnastica, exercitiile sunt usoare, incete, ritmice, se pune accentul pe respiratie si pe activitatea muschilor planseului pelvian. Un instructor de fitness si supravegherea medicului sunt esentiale.