Sari la conținut

Diareea în timpul sarcinii. Cum să-i faci față

Problemele stomacale și digestive sunt frecvente în timpul sarcinii. Este posibil să fi auzit multe despre starea de greață de dimineață și constipație, dar mai puțin despre diaree. Deși nu i se dă prea multă atenție, diareea este o altă problemă gastrointestinală cu care se pot confrunta femeile însărcinate.

Unele femei consideră diareea un semn al sarcinii. Este adevărat că modificările hormonale din perioada de concepție pot provoca probleme stomacale și pot duce chiar la diaree. Cu toate acestea, sensibilitatea sânilor, oboseala și greața sunt simptome mult mai frecvente ale sarcinii.

Diareea în sarcină. Cauzele diareei

Diareea din timpul sarcinii poate rezulta în urma hormonilor și schimbării alimentației la un virus din stomac.

Modificări ale corpului. În timpul sarcinii vei experimenta modificări ale corpului și hormonale. Acestea îți pot afecta stomacul și tractul digestiv, ducând la greață, vărsături, constipație sau diaree.

Citește și: Grețurile în sarcină. Cele mai bune tratamente naturale

Dieta. Sarcina te poate inspira să mănânci mai sănătos. Uneori, o schimbare bruscă cu suplimentarea alimentelor bogate în fibre poate duce la modificarea mișcărilor intestinale. Dă-i corpului tău un pic de timp să se adapteze dacă faci trecerea de la burgeri și cartofi prăjiți la salate și fructe.

Vitaminele prenatale. Există multe mărci diferite de vitamine prenatale. Unele pot provoca constipație, altele pot provoca diaree. Dacă ți se pare că ai diaree din cauza vitaminelor pe care le iei, discută cu medicul tău și cere-i o recomandare pentru un al brand de vitamine.

Diareea în sarcină. Tratament

În timp ce ești însărcinată, poți avea dureri de dimineață sau arsuri la stomac. Ca și acestea, diareea este un inconvenient pe care îl poți avea. Aceste tratamente pot ajuta:

Hidratează-ți corpul. Este important să fii hidratată, mai ales cât ești însărcinată. Diareea elimină apa din corp, deci este nevoie să bei multe lichide, în special apă. Alimente ce trebuie evitate dacă te confrunți cu diareea: lapte, băuturi zaharoase, cafea, energizante.

Urmărește-ți dieta. Consumă alimente care sunt ușor de digerat și nu irită stomacul și tractul digestiv. Stai departe de alimente prăjite, picante, bogate în grăsimi și încearcă să mănânci alimente precum cartofi, supe de pui și legume.

Dă-i timp. Diareea dispare adesea singură. Dacă ai diaree ușoară fără alte simptome (febră, dureri, crampe), poți aștepta câteva zile să vezi dacă dispare. Diareea rezultată în urma unei probleme alimentare va dispărea singură.

Păstrează curățenia. Diareea poate facilita răspândirea bacteriilor din colon către tractul urinar și poate cauza o infecție. Curățenia poate împiedica răspândirea germenilor în alte părți ale corpului și altor persoane. Dezinfectează colacul vasului de wc și spală-te des pe mâini.

Diareea în sarcină. Diareea e periculoasă?

Diareea poate avea o formă ușoară și poate trece rapid sau poate fi mai gravă. Pierderea apei prin intestine poate duce la deshidratare, care poate fi deosebit de dăunătoare în timpul sarcinii. Pentru a preveni diareea de a deveni periculoasă, asigură-te că bei multe lichide. Trebuie să fii conștinetă de semnele și simptomele de deshidratare:
-    Urinarea mai rară
-    Culoarea urinei este galben închis sau portocaliu
-    Urina are un miros puternic
-    Gură uscată
-    Ai senzația că te simți amețită sau că ai putea leșina

Diareea în sarcină. Când să suni doctorul

Deși diareea nu este de obicei o problemă gravă, poate fi un semn al unei infecții sau poate duce la deshidratare. Ia legătura cu medicul dacă:
-    Diareea se agravează în loc să dispară
-    Diareea durează mai mult de o zi sau două
-    Observi sânge în toaletă
-    Ai alte simptome cum ar fi febră sau vărsături
-    Ai semne de deshidratare
-    Ai dureri în zona abdomenului inferior
-    Ai contracții
-    Nu simți că bebelușul se mișcă la fel de mult ca înainte

Femeile însărcinate pot avea diaree la fel ca oricine altcineva. Dacă durează mai mult de o zi sau două, ia legătura cu medicul tău. Este întotdeauna mai bine să fii în siguranță, să vezi ce se întâmplă cu corpul tău și să verifici sănătatea bebelușului tău.

Sursa foto: FreePik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!