Sari la conținut

Dictionar de sarcina (termeni specifici)

Ne-am gandit ca ar fi util un dictionar de sarcina cu o serie de termeni specifici. In felul acesta o sa-ti fie mai usor sa comunici cu medicul ginecolog. Sfatul, indemnul si rugamintea noastra este sa il intrebi mereu pe medicul tau ce inseamna ceea ce spune el daca termenii folositi nu-ti sunt familiari.

Acidul folic - vitamina B9. Acidul folic administrat in timpul sarcinii si, mai ales,  inainte de conceptie reduc riscul ca bebelusul sa  dezvolte un defect de tub neural.

Amniocenteza - este o procedura invaziva ce se efectueaza intre saptamanile 16-18 sub control ecografic pentru determinarea anumitor boli. Nu este o procedura de rutina in sarcina si se recomanda a se efectua atunci cand exista suspiciuni de anomalii genetice.
 
Angorjarea sanilor
. In primele zile dupa nastere sanii devin plini, grei si sensibili. Angorjarea primara mai este cunoscuta sub denumirea de furia laptelui.
 
Anomalii de tub neural - defectele de tub neural sunt malformatii congenitale rezultate din dezvoltarea insuficienta a creierului si a maduvei spinarii. Spina bifida si anencefalia sunt forme ale anomaliilor de tub neural.
 
Scorul Apgar - permite evaluare rapida a starii de sanatate a bebelusului imediat dupa nastere. Scorul Apgar se efectueaza de 2 ori si nu este un indicator al starii de sanatate ulterioare.
 

 
Contractii Braxton-Hicks, dupa numele doctorului care le-a descris primul sunt contractii nedureroase care apar in ultimul trimestru de sarcina si care au rolul de a pregati uterul pentru nastere.
 
Cerclaj - o procedura de coasere a colului uterin cu scopul de a preveni o nastere prematura. Dupa cerclaj se recomanda efort minim si evitarea contactelor sexuale.
 
Cloasma sau masca de sarcina sunt pete specifice ce apar in timpul sarcinii pe frunte, nas sau obraji dar care se estompeaza in timp dupa nastere.
 
Dublul test este testul specific perioadei sarcinii care se efectueaza in saptamanile 11-13 de sarcina si permite identificarea sindromului Down.

Epiziotomie - taietura in zona dintre vagin si anus (perineu) pentru a mari spatiul de trecere a copilului.

Hyperemesis gravidum -  forma severa de greturi matinale in prima parte a sarcinii, intalnita in cazuri rare.

Lanugo - un par fin ce acopera corpul copilului in uter si care incepe sa creasca din saptamana 15 de sarcina. Acesta cada in cea mai mare parte pana la nastere.
 
Linea nigra - o linie mai inchisa la culoare ce apare in zona dintre buric si osul pubian in timpul sarcinii. La cateva saptamani dupa nastere aceasta dispare.
 
Lohii - denumirea data dupa nastere scurgeri formate din sange, mucus si tesut din uter.
 


Meconiu - primul scaun al copilului, negru si lipicios, format din sucuri gastrice, lichid amniotic si parul fin ce i-a cazut si pe care l-a inghitit.

Trisomii - denumesc anomaliile cromozomiale. Cele mai cunoscute sunt Sindromul Down, Sindromul Edwards, Sindromul Patau.
 
Translucenta nucala - un paramentru important de morfologie fetala ce se masoara intre saptamanile 11-14 de sarcina si al carui rezultat marit poate ridica suspiciuni de malformatii congenitale.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!