Nasul tău este un pic cam mare și te-ai urât toată viața pentru asta? Sau fruntea ta e prea mică și ești complexată? Ei bine, cercetătorii spun că pentru toate acestea ai putea să dai vina pe mama ta și pe poftele ei din sarcină - și asta pentru că se pare că dieta femeilor însărcinate influențează înfățișarea copilului.
Un nou studiu din Nature Communications sugerează că dieta mamei în timpul sarcinii constituie un factor semnificativ în modul în care sunt conturate trăsăturile feței, datorită unui dans complex între expresia genelor și numărul de proteine consumate în timpul sarcinii ei – iar expresia care definește cel mai bine rezultatul studiului este chiar „ești ceea ce mănânci”.
O echipă internațională de oameni de știință a ajuns la această concluzie prin colectarea și transcrierea genelor responsabile de formarea feței umane, identificând din această cohortă complexe de proteine numite calea mTORC1 despre care au presupus că ar putea ajusta trăsăturile feței.
Pentru a vedea dacă calea mTORC1 influențează într-adevăr trăsăturile feței, oamenii de știință au luat șoareci și pești-zebră modificați genetic, la care au urmărit activitatea mTORC1, hrănindu-i cu o dietă variată.
Astfel, au descoperit că o dietă bogată în proteine a influențat activitatea mTORC1, ducând la trăsături faciale mai proeminente, în timp ce dietele cu conținut scăzut de proteine au dus la trăsături faciale mai puțin proeminente. În concluzie, au scris ei, aportul material de proteine este corelat cu „schimbări subtile, dar distincte ale formei cranio-faciale a embrionilor”.
La urma urmei, este destul de simplu de înțeles că dieta unei mame în timpul sarcinii poate să joace un rol în modul în care arată bebelușii – și asta pentru că știm deja că atunci când mamele beau alcool în timpul sarcinii pot da naștere unor sugari cu anumite caracteristici care indică sindromul alcoolismului fetal.
Articole relationate
Candida Albicans și recăderile: ce trebuie să știi
Candida Albicans este o ciupercă prezentă în mod natural în corpul uman, dar care, în anumite condiții, poate provoca infecții fungice neplăcute. Aceste infecții...
Dr. Craiu, după moartea unui copil din cauza tusei convulsive: „Este ca și cum ai lua un pistol și joci ruleta rusească cu copilul tău”
Săptămâna trecută, un bebeluș internat în stare gravă la „Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului” a pierdut lupta cu boala, după ce a...
Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat. Cu cine au rămas cei trei copii
Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat, după 19 ani de căsătorie. Deși încă din septembrie 2024 au apărut zvonuri referitoare la o posibilă separare, acum a...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu