O hrana sanatoasa te poate ajuta sa fii pregatita pentru nastere si sa-ti mentii energia. Iata mai jos o serie de reguli de urmat pe timpul sarcinii.
Ghidul alimentatiei sanatoase
Mananca regulat, in momentul in care simti ca ti-e foame, si alege alimentele astfel incat sa-ti asiguri necesarul de nutrienti.
Dieta zilnica ar trebui sa includa fructe si legume proaspete, mai ales citrice si legume cu frunze verzi care contin acid folic, carbohidrati, precum paine, paste, cereale si cartofi, carne slaba, peste gras, care contine niveluri ridicate de acizi grasi esentiali, lapte si produse lactate, precum iaurt si branza proaspata de vaci.
Ouale, fasolea boabe si lintea sunt alimente sanatoase, dar acestea se consuma cu moderatie.
Studiile au indicat ca mamele care mananca peste o data pe saptamana prezinta riscuri mai mici de a naste prematur. Pestele gras, precum tonul proaspat (nu cel din conserva), macroul, sardinele si pastravul, are o influenta benefica asupra vederii copilului. Totusi, daca esti insarcinata, nu manca mai mult de doua portii de peste pe saptamana. Evita sa mananci rechin sau peste spada si limiteaza consumul de ton, maximum doua portii de ton proaspat sau patru conserve de ton pe saptamana. Pestele de acest tip contine un nivel ridicat de mercur care poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al fatului.
Bea multe lichide, apa sau sucuri de fructe si legume diluate. O buna hidratare a corpului previne oboseala si durerile de cap si are un efect benefic asupra vezicii urinare si a rinichilor.
Dieta vegetariana
Dieta vegetariana poate fi urmate pe timpul sarcinii daca se asigura necesarul de nutrienti care s-ar obtine din produse din carne. Totusi, daca dieta nu este echilibrata, s-ar putea sa fie nevoie sa luati suplimente de vitamine. De exemplu, vitamina B12 se poate gasi in produse de soia sau suplimente. Vitamina D, necesara sistemului osos, se poate lua tot din suplimente. Fierul este, de asemenea, o minerala foarte importanta. Este extrem de important sa discuti despre aceasta problema cu medicul obstetrician.
Siguranta alimentelor
Pe perioada sarcinii organismul este mai sensibil, ceea ce inseamna ca unele infectii minore se pot agrava. Pentru a evita astfel de situatii urmeaza aceste reguli:
Prepara carnea foarte bine si spala cu atentie fructele si legumele pentru a evita infectiile cu toxoplasmoza care pot afecta dezvoltarea fatului. Daca trebuie sa schimbi asternutul de nisip al pisicii sau sa gradinaresti, poarta manusi pentru ca toxoplasmoza se gaseste in fecalele acestei feline. Nu lasa animalele de casa sa se apropie de zonele in care gatesti.
Evita branzeturile cu mucegai, precum Brie sau Camembert si branza cu mucegai albastru, precum Stilton. Acestea contin listeria, care poate produce avort sau nastere prematura. Ar trebui sa eviti branzeturile moi si laptele de capra. In schimb, branzeturile tari din lapte de capra, precum halloumi sau feta, se pot consuma in siguranta. Este bine sa eviti pateurile din cauza unei eventuale infectii cu listeria. Bea numai lapte pasteurizat sau UHT, pentru ca in cazul acestor produse germenii au fost deja distrusi. Consuma doar oua fierte tari sau omleta pentru a evita infectiile cu salmonella.
Nu consuma ficat sau produse din ficat pentru ca acestea contin un nivel ridicat de vitamina A care poate avea un efect negativ asupra fatului.
Evita arahidele si produsele din arahide pe timpul sarcinii sau daca alaptezi, daca in familie exista cazuri de alergii precum eczema, astm sau febra fanului.
Cofeina
Studiile au indicat faptul ca nivelul ridicat de cofeina poate produce avort spontan. Femeile insarcinate ar trebui sa nu bea mai mult de patru cesti de cafea pe zi. Trebuie sa se tina seama si de faptul ca bauturile pe baza de cola contin cofeina. incearca sa bei cafea decofeinizata.
Alcool, tutun, droguri, infectii
Un pahar de alcool consumat ocazional nu afecteaza sanatatea copilului, dar in schimb, consumul regulat de alcool poate afecta dezvoltarea creierului fatului.
Daca fumati incercati sa renuntati la acest viciu. Fumatul duce la cresterea nivelului de monoxid de carbon din sange, reducand nivelul de oxigen necesar fatului, ceea ce il face vulnerabil la infectii si ii afecteaza dezvoltarea. Fumatul poate produce decesul fatului sau nastere prematura. si partenerul ar trebui sa renunte la fumat si ar trebui sa eviti locurile in care se fumeaza.
Drogurile, precum cannabis sau ecstasy, sunt periculoase pentru ca ajung si in sangele copilului. Heroina si cocaina creeaza probleme serioase de dependenta si afecteaza grav fatul.
Bolile infectioase sunt riscante. Este necesara vaccinarea impotriva rubeolei si varicelei, pentru ca aceste boli produc probleme de dezvoltare sau nastere prematura.
Acidul folic
Acidul folic este o vitamina B care protejeaza tubul neural al fatului in perioada in care nu sunt dezvoltate coloana vertebrala si creierul acestuia. Un deficit de acid folic poate produce spina bifida si anencefalie.
Pentru ca este virtual imposibil ca femeile insarcinate sa-si ia necesarul de acid folic din alimente, este recomandata administrarea de suplimente (400 de micrograme de acid folic pe zi) in timpul primelor 12 saptamani de sarcina. Acidul folic se administreaza respectand prescriptiile medicului.
Alimente care contin acid folic: legume cu frunze verzi, cereale integrale, portocale, grapefruit, banane, fasole boabe, leguminoase, lapte, iaurt, suplimente cu drojdie sau extracte de malt.
Fierul
Alimente care contin fier: carne, legume verzi, precum broccoli, creson, spanac, varza, nuci (evitati arahidele), migdale, leguminoase, precum linte si bob, cereale integrale, fructe uscate, oua.
Greutatea
Este extrem de important sa ai o dieta alimentara sanatoasa. Este recomandat sa nu urmezi cure de slabire pe perioada sarcinii. Ca regula generala, o femeie insarcinata ar trebui sa ia in greutate intre 10 si 13 kilograme, dar acest lucru depinde si de greutatea pe care ai avut-o inainte de sarcina, starea de sanatate si metabolism.
Citeste si nutritia in timpul sarcinii