Asta nu inseamna ca ai liber sa mananci cantitati industriale de mancare, ci este vorba de faptul ca trebuie sa ai un aport caloric normal, fara sa te infometezi ca sa te mentii slaba.
Sarcina nu este timpul potrivit pentru a tine dieta. Scoate-ti din minte acest lucru si renunta la a mai vrea sa arati ca mamicile fericite, slabe bat si cu o burtica discreta pe care le vezi pe internet si sub a caror poza scrie luna a opta sau a noua de sarcina. Iesi mai bine la plimbare si uita-te la gravidele pe care le vezi pe strada, vei avea imaginea corecta asupra formelor pe care le are o femeie insarcinata.
Este inevitabil sa iei in greutate in sarcina. Exceptiile (si de multe ori fabulatiile) celor care au luat in greutate foarte putin, in jur de 4-5 kilograme sunt rare si sunt ceea ce le spune si numele: exceptii.
O femeie cu o greutate normala inainte de sarcina trebuie sa ia in greutate in jur de 10-15 kilograme. In schimb femeilor supraponderale le este indicata o tinta de greutate de maxim 10 kg in sarcina. Daca te intrebi de unde „vin” aceste kilograme in plus (pentru ca te gandesti ca bebelusul are in jur de 3,500 kilograme...) trebuie sa stii ca, catre sfarsitul sarcinii o femeie gravida are: o placenta in jur de 1,5 kg, lichid amniotic 1 – 1,5 kg, tesut mamar (da, da sanii tai) peste un kg, sange suplimentar in jur de 2 kg, un uter mai mare cu cca 1-2 kg, depozite de grasime necesare pentru alaptare intre 2.5 si 4 kg.
In plus, corpul tau va suferi modificari si degeaba te sperie sanii imensi si bazinul care se lateste. Oricat vei incerca sa te infometezi, natura isi va urma cursul si iti va pregati corpul pentru nastere si pentru alaptare.
Pericolele dietei de slabire
Pericolele unei diete de slabire in sarcina sunt evidente si sunt legate direct de sanatatea ta si a copilului. Nu trebuie sa scazi sub un aport caloric de cca 2500 de calorii pe zi (inainte de sarcina aveai un raport caloric de cca 2100 de calorii). Acest aport caloric trebuie adus din alimente de calitate (fructe, legume, lactate, carne), fara semipreparate sau alimente de tip fast food. Nu trebuie sa scazi acest aport si sa incerci sa tii cura de slabire deoarece nu numai ca te vei infometa inutil, dar il vei priva pe cel mic de nutrientii necesari unei dezvoltari normale.
In plus, apar schimbari fiziologice in corpul tau: nivelul de zahar din sange scade dramatic intre mese si din cauza acestui fapt multe gravide au senzatia permanenta de foame. Daca te gandesti sa mai si slabesti in sarcina te vei simti incredibil de infometata.
Mai bine, abordezi o dieta sanatoasa care iti va aduce un aport bun de calorii si de vitamine si minerale si te vei mentine astfel in limite normale, fara grija multor kilograme in plus.
Ai la dispozitie pe suntgravida.ro o gama larga de optiuni pentru diete sanatoase in sarcina:
Citeste despre dieta de toamna a femeii insarcinate
Dieta cu urda (perfecta in timpul alaptarii pentru a pierde kilogramele in plus)
Dieta care te scapa de burta (dupa nastere)
Dieta vegetariana in sarcina (care ridica probleme legate de aportul de vitamina B12)
Si sfaturi pentru dieta din sarcina