Femeile gravide care au probleme de sanatate orala, dar si gingivita sau alte boli ale gingiilor pot afecta evolutia sarcinii pana la a pune in pericol viata fatului.
De multa vreme femeile insarcinate sunt avertizate ca problemele lor orale pot face ca bebelusul sa se nasca prematur sau cu o greutate mai mica decat in mod normal. Insa pentru prima oara oamenii de stiinta au facut legatura intre o bacterie care se afla in gingia mamei si infectia care a aparut in organismului bebelusului.
Cercetatorii de la Universitatea Case Western avertizasera anterior ca o bacterie numita Fusobacterium nucleatum poate trece din sange in placenta, in cazul soarecilor. Si s-a descoperit ca acest fenomen este posibil, daca gingiile mamei sangereaza. In mod normal, aceasta bacterie nu este o provocare prea mare pentru organismul femeii, insa in cazul sarcinii lucrurile se schimba. Ea poate patrunde foarte usor in placenta, infectand fatul.
Sangerarea gingiilor, in timpul sarcinii este un fenomen normal, aparand in 75% dintre cazuri. Daca insa mama este infectata cu aceasta bacterie riscurile sunt uriase.
Totusi, femeile nu ar trebui sa se alarmeze peste masura de noul studiu, pentru ce s-a intamplat in California a fost un caz izolat. Marea majoritate a femeilor carora le sangereaza gingiile pe timpul sarcinii nasc copii perfect sanatosi. Avertismentul ramane valabil, femeile gravide trebuind sa-si trateze gingivita, altfel riscul de a naste prematur sau un copil prea mic fiind de doua pana la sapte ori mai mare.