Dopul de ceara este un ... dop care sigileaza uterul in perioada sarcinii. Este format din mucus si actionează ca o bariera cu scopul de a proteja fatul (oricum protejat suplimentar de membranele cu lichid amniotic), de contactul direct cu exteriorul si implicit de posibile infectii sau alte agresiunie (apa, sperma etc).
Pierderea dopului de ceara este normala cu cateva zile inainte de nastere si este un bun indicator ca procesul se va declansa in curand.
Fiecare femeie secreta mucus, de culoare alba, uneori amestecat cu sange, care este situat la intrarea in cervix si faciliteaza trecerea spermatozoizilor. Dupa ovulatie, mucusul se ingroasa pentru a forma o bariera de protectie. Procesul se repeta luna de luna, iar acest dop ceros in forma lui intiala, este eliminat la menstruatie. In timpul sarcinii, dopul ramane si se solidifica.
Dimensiunea dopului de ceara variaza de la femeie la femeie. Seamana cu un cheag de sange si daca il observi la finalul sarcinii este foarte bine daca mergi la medic, pentru ca momentul in care vei intra in travaliu este aproape.
Daca ai eliminat acest dop, dar membranele au ramas intregi nu este nici un motiv de panica pentru ca fatul este protejat, dar daca este insotit de pierderea lichidului amniotic, nasterea este iminenta. In plus copilul este in contact direct cu mediul exterior astfel ca ai nevoie de ajutorul medicului.