Desi multe dintre noi ne gandim la nastere si ne pregatim cat putem de bine pentru ea, acordam foarte putin timp ca sa ne acomodam cu ce se intampla dupa si suntem luate prin surprindere de aproape toate lucrurile.
Din dorinta de a fi pregatita psihic sa faci cat mai bine fata, iti prezentam cateva dintre realitatile mai putin roz ale unei nasteri naturale:
1. Este posibil sa incepi sa tremuri. Nu are legatura neaparat cu faptul ca ti-ar fi frig, asa ca sa nu te miri daca nu ajuta cu nimic faptul ca pui un halat pe tine. Este modul de reactie al corpului la schimbarile hormonale rapide care apar in organism imediat dupa nastere. Din fericire nu dureaza decat cateva minute.
2. Pot aparea sangerari care sa dureze mai multe zile. Asta nu inseamna ca este ceva in neregula, ci ca organismul isi revine dupa sarcina, curatand in acest fel uterul. Sangerarile pot sa fie mai accentuate in momentul in care alaptezi. Sau dimineata, cand te scoli din pat.
3. Vei avea probabil cusaturi in zona vaginului. Si asta chiar daca ai scapat de mult temuta epiziotomie. Pentru ca, mai ales in cazul femeilor care sunt la prima nastere, apar mici rupturi si acestea sunt cusute imediat dupa nastere. Daca a fost o nastere in care s-a folosit anestezia epidurala, atunci nu vei simti momentul in care sunt efectuate. In cazul unei nasteri fara anestezie sunt insa dureroase, chiar daca se face o mica anestezie locala. Sunt dureroase si apoi, pe masura ce se vindeca.
4. Burta ta va fi la dispozitia doctorilor si asistentelor. Dupa nastere, contractiile nu se termina. Ele continua mai multe zile la rand, ajutand uterul sa revina la dimensiunea dinaintea nasterii. Dar nu numai natura va lucra la asta, ci si doctorii si asistentele. Este posibil ca dupa nastere sa te apese pe burta in acest scop. Va fi destul de dureros.
5. Zona vaginala se umfla. Cu cat ai avut o nastere in care ai fost nevoita sa impingi pentru mai mult timp, cu atat este posibil ca labiile sa se umfle mai tare. Sunt cazuri in care chiar isi pot tripla dimensiunea. Este neplacut, insa trece. Ca efect secundar, este posibil sa ai unele scapari urinare, din cand in cand.
6. Nu ai scapat de transpiratie. Ai transpirat mult in timpul sarcinii, ai transpirat cu siguranta si la nastere, ei bine, si dupa vei mai transpira un timp. In acest fel corpul va regla temperatura in timpul schimbarilor hormonale care apar timp de o luna, doua dupa nastere.
7. Igiena zonei intime este importanta. Cat timp vei fi la spital, ea va fi efectuata de catre asistente. Atunci cand mergi acasa vei fi invatata sa te ocupi singura de asta.
8. Este posibil sa apara hemoroizi, care sa faca extrem de dificila mergerea la toaleta. Ei sunt urmarea faptului ca, prin impingere, ai pus mare presiune pe zona in timpul nasterii. Vei avea dificultati atunci cand vrei sa stai jos, chiar daca nu sunt hemoroizi.