Edemul gestațional este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care apar în timpul sarcinii. De fapt, majoritatea viitoarelor mămici prezintă mici inflamații în diferite părți ale corpului.
Ce cauzează edemul gestațional?
În timpul sarcinii, cantitatea de lichid din organism crește. Adică, volumul total de apă din corp poate crește până la aproximativ 8 litri, potrivit unei publicații din Jurnalul European de Nutriție Clinică.
► Citește și: Prin ce transformări trece creierul femeii, în timpul sarcinii
Prin urmare, volumul plasmatic crește cu 50%, la fel și volumul total de sânge. În timp ce o mare parte din lichid rămâne în interiorul celulelor, restul se acumulează în exterior, pentru a îndeplini următoarele funcții:
- Controlarea fluxul de electroliți
- Eliminarea toxinelor
- Îmbunătățirea furnizării de oxigen.
Volumul sanguin crește considerabil în al treilea trimestru de sarcină pentru a satisface nevoile placentei și ale organelor mamei. Din acest motiv, umflarea corpului, dar și alte disconforturi de acest gen ating apogeul în această perioadă.
Simptomele edemului gestațional
În cele mai multe cazuri, este obișnuit să întâlnești edem la glezne, picioare și degete în timpul sarcinii. Zilele călduroase sau statul în picioare prea mult timp pot favoriza edemul, astfel încât picioarele să se umfle și mai tare. Alte simptome posibile pot include parestezie (senzație de furnicături), disconfort sau durere.
► Citește și: Umflarea mâinilor și picioarelor în sarcină – când este normală și când nu
Cum gestionăm edemul gestațional?
Deși edemul gestațional este de obicei inevitabil, există câteva măsuri care pot ajuta la atenuarea sau prevenirea acestuia.
- Bea mai multă apă pentru a elimina excesul de sodiu din organism.
- Evită mediile calde sau foarte umede.
- Redu alimentele cu o concentrație mare de sodiu, cum ar fi alimentele ultraprocesate, produsele ambalate și produsele de tip fast-food.
- Evită încălțămintea strânsă pe picior sau cea cu catarame.