Dependentele grave ale mamei din perioada de dinainte de sarcina si din cursul sarcinii se transmit copilului. Astfel, daca mama este consumatoare de droguri copilul va prelua dependenta, iar dupa nastere, primul eveniment major din viata acestuia o sa fie sevrajul.
Cum arata un copil nascut dintr-o mama consumatoare de droguri? Nu are nimic din imaginea dulce a nou-nascutilor si sufera mult. Exista sanse de recuperare totala, dar probabilitatea unor sechele care sa-l urmareasca toata viata sunt majore. In plus acesti copii au un risc crescut de intarziere in dezvoltarea psihica si o incidenta crescuta pentru unele afectiuni: boli de piele, boli de inima si afectiuni grave ale ficatului.
Daca mama consuma heroina in timpul sarcinii, copilul se va naste dependent de heroina si trebuie sa urmeze un tratament clinic de dezintoxicare special, prin administratea treptat diminuata a drogului respectiv. In plus, copilul va suferi de tremuraturi, convulsii, dificultati respiratorii, hipersensibilitate, stari de voma, iar cresterea sa in greutate si in talie va fi considerabil intarziata, chiar daca primeste alimentatia corespunzatoare.
In cazul consumului de cocaina in timpul sarcinii, mama poate avorta spontan si exista un risc important ca, copilul sa se nasca mort. Greutatea sa va fi mica, probabil va manifesta microcefalie si pericolul de a muri in somn prin deficiente respiratorii. De asemenea, exista o probabilitate ingrijoratoare ca, copiii nascuti din mame consumatoare de cocaina sa se nasca cu o insuficenta irigare a unor arii cerebrale, deficiente care genereaza paralizii partiale.
Alcoolul, desi pare un drog "cuminte" este un risc pentru mama si fat si poate avea efecte nocive si chiar devastatoare. Daca dependenta mamei se mentine pe perioada sarcinii, apare sindromul fetal alcoolic, din cazua trecerii alcoolului din organismul matern in cel al fatului. Indicatorii acestui sindrom sunt: microcefalia, dezvoltare fizica cu ramaneri in urma, caractere faciale distinctive, disfunctii motrice in perioada prescolara si scolara. Acest sindrom sau unele simptome ale sale se pot manifesta si daca unul sau ambii parinti au consumat bauturi alcoolice imediat anterior momentului conceptiei si deci erau intr-o stare de ebrietate cand copilul a fost conceput.
De notat este faptul ca suferinta fetala apare chiar si la cantitati mici de alcool, daca acestea sunt consumate in fiecare zi. Alcoolul in cursul sarcinii ramane contraindicat, chiar daca este permis femeilor gravide sa bea unul, doua pahare de vin pe saptamana in cursul sarcinii. Afla mai multe despre consumul de alcool in cursul sarcinii.
Tutunul este un alt drog cu efecte negative asupra evolutiei fatului, care il afecteaza si dupa nastere. Nu exista scuze, explicatii si justificari. Fumatul si sarcina sunt incompatibile. Studiile care apar pe marginea acestui subiect nu urmaresc sa stabileasca daca fumatul este nociv sau nu asupra sarcinii, ci cat de grave sunt efectele pe care acesta le poduce asupra copilului aflat in fomare si evolutie. De cele mai multe ori rezultatele sunt cu adevarat infricosatoare!
Femeile care fumeaza in timpul sarcinii isi expun copiii la multiple pericole, printre care si riscul mai crescut ca bebelusii sa dezvolte malformatii si sa se nasca cu diverse probleme. Acest risc poate creste in medie cu 25% pentru fumatoarele inraite.
Articole relationate
Cele mai comune greșeli în achizițiile pentru bebeluș și cum să le eviți
Așteptarea unui bebeluș este o perioadă încărcată de emoții și entuziasm, dar poate aduce și un val de incertitudini legate de achizițiile necesare. Alegerea...
Dana Budeanu, amintiri de când a născut. A povestit cum și-a adus fetele pe lume, acum fix 20 de ani
Mare sărbătoare în familia Danei Budeanu! Creatoarea de modă le sărbătorește pe gemenele sale, care au venit pe lume în urmă cu 20 de ani, pe 22 noiembrie....
Beneficiile nutriționale ale dovleacului pentru copii. Cum să-l integrezi în alimentația lor
Dovleacul este un aliment plin de nutrienți, ideal pentru alimentația copiilor. Această legumă portocalie este o sursă excelentă de vitamine esențiale, fibre și...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu