Se stie ca in sarcina de obicei ai un par superb, bogat si lucios. Dar ce te faci cu parul care este la fel de bogat si in alte parti ale corpului?
Multe femei se bucura de parul frumos pe care il primesc la pachet cu sarcina. Acest lucru se intampla pentru ca in timpul sarcinii nu pierzi atatea fire de par, iar parul tau devine mai gros si mai puternic. In medie, o femeie pierde aproximativ 100 de fire de par pe zi si acestea cad in mod natural, in special cand te perii sau iti speli parul si sunt inlocuite de par nou. Parul trece prin trei stadii de crestere: anangena (faza activa de crestere), catagena (faza de odihna) si in final cea telogena (faza de cadere), iar in timpul sarcinii faza anangena este prelungita gratie cresterii nivelurilor de estrogen. Unele femei remarca chiar ca li se schimba textura parului si de exemplu, din par ondulat, acesta devine drept.
Din pacate, desi parul din cap este in forma maxima, la fel este si cel de pe corp: de pe fata, piept, spate! De vina sunt schimbarile hormonale puternice care rascolesc corpul femeii.
Mai ales daca ti-ai indepartat cu laser pilozitatile de pe corp, vei fi ingrozita sa vezi ca apar alte si alte fire de par in locurile altadata netede. Trebuie sa stii ca acestea sunt fire noi de par, stimulate de schimbarile hormonale si nu sunt vechile fire de par distruse de laser.
Afla mai multe aici despre ingrjirea parului in sarcina.
In mod normal cresterea parului revine la normal dupa nastere odata ce toate niveurile hormonilor se echilibreaza si se reintorc la valorile dinainte de sarcina.
Pot sau nu sa apelez la laser?
Din ce in ce mai multe femei, care doresc sa fie in continuare cochete si ingrijite, intreaba daca epilarea definitiva cu laser este permisa in timpul sarcinii.
In aceasta perioada este bine sa te gandesti in primul rand la siguranta si sanatatea bebelusului si de aceea este indicat sa nu apelezi la tratamente de indepartare a parului nedorit cu ajutorul laserului.
Trebuie sa stii ca nu exista dovezi stiintifice ca acest laser ar avea un efect negativ asupra copilului, insa, la fel de adevarat este faptul ca nu exista nici o dovada ca este in totalitate sigur.
Este in regula sa apelezi la un astfel de tratament in perioada in care incerci sa ramai insarcinata, insa cum ai ramas insarcinata ar fi bine sa termini tratamentul.
Daca parul de pe corp te supara, apeleaza la metode temporare dar absolut sigure: apeleaza la ceara sau la lamele de ras speciale. Evita totusi cremele depilatoare deoarece unele au substante care se pot absorbi in piele si nu se cunosc efectele acestora asupra bebelusului.
Dupa nastere poti relua tratamentul cu laser, insa ia-ti si aici masuri de siguranta. Lasa sa treaca cel putin sase luni dupa ce se termina alaptarea inainte de a relua tratmentul de epilare definitiva. Acest lucru le va permite hormonilor sa revina la normal si parului sa isi reia cursul normal de crestere.
Nu toate femeile vor experimenta schimbari dramatice si nu exista doua sarcini la fel. Asteapta pana dupa nastere (si dupa alaptare, daca vei alapta) pentru ca corpul tau sa isi regaseasca ritmul normal ai atunci iti poti indeparta linistita parul nedorit de pe corp.