Daca il vei intrebape tatal copilului tau nenascut ce anume prefera, fata sau baiat, iti va raspunde aproape intotdeauna ca "Nu conteaza, sanatos sa fie!". Este singurul raspuns acceptabil social acum intr-o tara dezvoltata, asa ca nu este de mirare ca il vei primi.
Desi tendinta este clara de a sterge cat mai mult stereotipiile de gen atat in ceea ce priveste rolul mamei si tatalui, cat si in ceea ce priveste cresterea copiilor in functie de genul lor sexual, mai este mult pana cand situatia va ajunge de asa natura incat chiar sa nu conteze daca este fata sau baiat.
Este un lucru cert ca, statistic vorbind, marea majoritate a barbatilor prefera sa aiba fii si nu fiice, cel putin la primul copil. Datele care au aratat asta au aparut intr-un studiu publicat recent de National Bureau of Economic Research, un ong din SUA dedicat intelegerii modului in care functioneaza economia. 24 de castigatori ai Premiului Nobel au lucrat in cadrul ei, asa ca putem sa le acordam incredere.
Cum au ajuns la concluzia ca barbatii prefera baieti? Nu i-au intrebat direct, ci le-au analizat deciziile majore de viata. Datele statistice luate in considerare au analizat o perioada lunga de timp, din anul 1940 pana in anul 2000, in SUA. Ce a rezultat este ca daca primul nascut a fost fata sansele ca aceasta sa creasca impreuna cu tatal au fost in mod semnificativ mai mici decat daca ar fi fost baiat. Astfel:
- mai putine mame de fete au fost casatorite, comparativ cu mamele de baieti.
- in ce priveste casatoriile facute in urma aparitiei unui copil, s-a vazut ca dupa aflarea sexului viitorului copil, mai multe casatorii urgente, inainte de nastere, au fost facute daca a fost vorba despre un fat baiat.
Cu alte cuvinte, daca tatal afla ca viitorul copil va fi baiat, atunci el este mult mai inclinat sa intemeieze de urgenta o familie pentru ca totul sa fie 'in regula' la nastere.
Si dupa nasterea copilului apar diferente de comportament in ceea ce priveste grija fata de acesta. Astfel:
- divortul apare mai des in cadrul cuplurilor care au fete decat in cadrul cuplurilor care au baieti
- rata tatilor divortati care au custodia baietilor este mai mare decat cea a tatilor care au custodia fetelor
- rata tatilor care platesc pensiile alimentare este mai mare in cazul baietilor decat in cazul fetelor
Studiul atrage atentia ca aceste ultime date pot sa nu fie influentate numai de preferinta tatilor. Dat fiind faptul ca se cunoaste cat de importanta este relatia dintre un tata si un fiu este posibil ca tatii sa reziste mai mult in casatorie pentru binele copilului.
Studiul a analizat datele similare din mai multe tari, printre care China, Vietnam, Mexic, si rezultatele au iesit la fel - barbatii sunt dispusi sa depuna mai mult efort daca este vorba despre un baiat. Cu tehnologia de acum, care ne permite sa aflam sexul copilului, sa nu ne miram ca Uniunea Europeana discuta posibilitatea de a interzice sa afli inainte de nastere daca vei avea fata sau baiat.