Sa cresti un copil costa enorm. Vei afl asta pe pielea ta. Probabil ca deja stii cate ceva, vazand cat dai lunar pe vizitele medicale, medicamente si haine pentru gravida. Ei bine, afla ca asta este o farama din ceea ce se va intampla in viitor.
Un studiu facut in America anul trecut a aratat ca parintii cheltuie, in medie, 300.000 USD pana la varsta de 18 ani. Pe ce se duc banii?
Desigur, mult prea putini romani spera sa castige atat de multi bani pentru a oferi copiilor asemenea conditii de trai. Ei mai taie din cheltuieli la sanatate si educatie. Si fac datorii in primii ani sperand ca in urmatorii va fi mai simplu, doar scapi de cheltuielile cu scutecele si laptele praf care, impreuna, pot sa iti zguduie in mod serios bugetul. Adevarul este insa ca, in primii trei ani, cheltuiesti cel mai putin pentru intretinerea unui copil. Ce intervine ulterior pentru a mari costurile?
- educatia. Poti sa vrei o gradinita particulara pentru copilul tau. Si, de ce nu, si o scoala particulara, pentru ca acolo copilul va fi tratat cu respect si se va tine cont de personalitatea si abilitatile sale
- carti si jucarii. Cu cat creste mai mare, cu atat cartile si jucariile vor fi mai sofisticate. Cand este mic se multumeste cu o lingura de plastic pe care sa o roada. Cand mai creste vrea o tableta si skiuri.
- haine. Cand este mic alegi haine care sa iti placa tie, mai imprumuti. Cand creste vor trebui haine care sa le placa lor. Si nu numai atat, ci si haine care sa dea pe spate o gasca intreaga de prieteni extrem de critici.
- excursii. La inceput sunt calatoriile si vacantele in familie. Vei vedea ca bugetul necesar va creste ca si cum ar fi inca un adult. Urmeaza taberele. Si apoi calatoriile pe cont propriu, cu prietenii.
- activitati extrascolare. Acestea nu sunt deloc ieftine si chiar nu iti vine sa iti privezi copilul de ele: vrei sa faca sport la un club, vrei sa invete sa inoate si sa skieze, vrei sa faca parte dintr-un club de fotografie sau dintr-o trupa de teatru.
- mancare. Poate sa iti para un mizilic, dar este o cheltuiala serioasa, care tot creste in timp. Mai ales tinand cont de faptul ca jumatate din banii nostri se duce de fapt pe alimentatie.
- bani de buzunar
Unde intervin diferentele intre fete si baieti? Se considera ca fetele dau mult mai multi bani pentru ingrijirea personala si haine, in timp ce hrana baietilor costa mai mult. Diferente mai vin si din faptul ca baietii consuma mult mai mult pe activitati extrascolare. Ei trebuie sa fie foarte activi, asa ca in permanenta vei avea de platit pentru costume sportive si pentru excursii. Pe de alta parte educatia fetelor poate fi mai scumpa, intrucat ele sunt mult mai inclinate spre studiu. Se compenseaza prin faptul ca sanatatea baietilor este mai scumpa, ei fiind, statistic, mai inclinati sa se imbolnaveasca.
Dar, desigur, nu se poate stabili cu precizie daca fetele sau baietii cheltuie mai mult, totul depinzand atat de personalitatea si interesele copiilor, cat si de capacitatile materiale ale parintilor.