După naștere, se întâmplă tot feluri de lucruri cu corpul tău.
Te simți epuizată. Simți că-ți curge constant lapte de la sân. Apoi, dintr-o dată, părul începe să-ți cadă. Strângi ghemotoace. Nu te teme. Căderea părului în perioada postpartum este complet normală și i se întâmplă fiecărei proaspete mămici.
In medie, oamenii pierd în jur de 100 de fire de păr pe zi. Cu toate acestea, atunci când ești însărcinată, un efect secundar al tuturor hormonilor este faptul că aceștia împiedică părul să cadă, datorită creșterii nivelului de estrogen. De aceea, atunci când femeile sunt însărcinate, părul lor tinde să pară strălucitor și plin de volum, demn de o reclamă la șampon.
Din păcate, odată ce acești hormoni vor reveni la normal după naștere, tot părul superb pe care l-ai avut va fi din nou normal.
Dermatologii nu consideră că pierderea părului postpartum este denumită căderea părului în adevăratul sens al cuvântului. O mămică ce tocmai a născut pierde părul acumulat pe perioada sarcinii care oricum ar fi căzut în mod normal. Pe măsură ce nivelul de estrogen revine la normal după naștere, excesul de păr începe să cadă.
► Citește și: Recuperarea postnatală: o reclamă dureros de reală a fost interzisă la Oscaruri
Unele femei se confruntă cu căderea drastică a părului în perioada postpartum, în timp ce unele femei pot observa că pierd mai mult păr decât de obicei, dar într-un ritm mai puțin drastic. Apoi, unele femei norocoase nu vor observa nicio diferență a părului după naștere.
Căderea părului postpartum poate dura, aproximativ, patru luni de la nașterea bebelușului. Uneori, însă, poate dura mai mult. Mămicile care se confruntă cu pierderi excesive de păr la mai mult de un an după naștere, ar trebui să discute cu medicul lor deoarece ar putea exista și alte cauze.
Nu există nicio modalitate de a preveni căderea părului în perioada postpartum, pentru că ea este cauzată de fluctuațiile hormonale, însă poți face următoarele lucruri:
Menține o dietă sănătoasă. Acest lucru te poate ajuta la recuperarea generală și poate împiedica căderea părului în exces. Asigură-te că incluzi în dieta ta multe legume, cereale și fructe proaspete. De asemenea, bea multă apă.
Ia suplimente nutritive. Asociația Americană de Sarcină recomandă complexul de Vitamina B, Fier, Vitamina C, Vitamina E și Zinc pentru a ajuta la încetinirea căderii părului postpartum.
Modifică rutina de îngrijire a părului. Folosește produse bune pentru îngrijirea părului. Încearcă să nu mai folosești uscător și placa de păr sau folosește un protector de căldură înainte de a le utiliza.
Redu stresul cât mai mult posibil. Cu un nou-născut acasă, reducerea stresului este mai ușor de spus decât de pus în practică. Exersează tehnici de relaxare, cum ar fi meditația și exerciții de respirație. Fă-ți timp pentru exerciții fizice pentru că ajută la reducerea stresului și a anxietății.
Căderea părului în perioada postpartum nu înseamnă sfârșitul lumii. Tratează-ți părul ca și cum ai trata orice alt lucru, cu blândețe și cu dragoste. O să vezi ca în scurt timp va reveni la normal.
► Citește și: De ce mamele devin invizibile după ce nasc?
Sursa