Sari la conținut

Este RMN-ul sigur in sarcina?

Exista cazuri in care femeia gravida trebuie sa treaca printr-o investigatie de tip rezonanta magnetica nucleara (RMN).  Ca in cazul oricui tip de investigatie, este normal sa se intrebe daca este procedura este sigura pentru bebelus.  Inainte ca oricine sa isi faca griji trebuie sa stie cate ceva despre RMN.

Rezonanta magnetica nucleara este considerata a fi foarte sigura si majoritatea oamenilor pot apela la acest tip de investigatie, inclusiv femeile insarcinate si copiii.

Exista insa cateva categorii de persoane in cazul carora RMN-ul nu este indicat din cauza magnetilor puternici folositi in timpul scanarii, care pot afecta orice fel fragment metalic din corpul pacientului.

Inainte de a face o investigatie de tip RMN, trebuie sa spui personalului medical daca crezi ca ai orice tip de fragment metalic in corp, iar mai jos este lista posibilelor motive pentru existenta metalelor in organism:

  • Un pacemaker – un mic aparat electric folosit in cazul persoanelor care au probleme cu ritmul cardiac. Pacemaker-ul regleaza ritmul inimii.
  • Un defribilator cardiac – este similar pacemaker-ului dar foloseste mici socuri electrice pentru reglarea ritmului cardiac.
  • Un stimulator al nervilor – un implant folosit pentru tratarea durerilor cu ajutorul impulsurilor electrice.
  • Un implant cochlear – un aparat similar unui aparat auditiv, implantat in interiorul urechii
  • O pompa  pentru medicamente – este folosita pentru a trata durerea cronica prin eliberarea de medicamente direct in zona afectata (comuna este partea de jos a spatelui)
  • Clipsuri pentru anevrism cerebral – sunt clipsuri de metal folosite pentru sigilarea vaselor de sange din creier care altfel ar fi in pericol sa se rupa.
  • Fragmente metalice in ochi sau in apropierea lor sau in vasele de sange – sunt uzuale in cazul celor care sudeaza des sau a celor care lucreaza in metal.
  • Valve cardiace artificiale din metal
  • Implanturi oculare – folosite pentru a mentine retina in loc
  • Un device intrauterin (IUD) – steriletul este o masura contraceptiva facuta din plastic si cupru, inserata in cavitatea uterina.
  • Articulatii artificiale – proteze de sold sau genunchi
  • Plombe metalice si punti metalice
  • Clipsuri de suturare a trompelor – folosite la sterilizarea feminina
  • Clipsuri chirurgicale  - pentru suturarea ranilor dupa operatie.

Faptul ca ai ceva metalic in corp nu exclude intotdeuna posibilitatea efectuarii unui RMN. Trebuie sa ii comunici asistentului tehnic sau medicului informatii despre partile metalice si numai ei vor putea lua decizia de a te lasa sau nu sa faci RMN-ul. Tot ei sunt cei care pot lua masuri suplimentare de siguranta cum ar fi monitorizarea batailor inimii.

Daca nu stii daca ai sau nu metal in corp cel mai sigur este sa faci o radiografie cu raze X inainte pentru a confirma sau infirma existenta fragmentelor metalice. Un caz interesant este al tatuajelor, care pot contine urme de metal. Daca ai un tatuaj si iti simti pielea arzand in timpul RMN-ului, cere imediat oprirea investigatiei.

Sarcina

Nu exista nici o evidenta ca RMN-ul poate afecta in vreun fel sarcina. Oricum, ca o masura de precautie, se evita efectuarea unui RMN in primele trei luni de sarcina, deoarece nu se cunosc inca pe deplin efectele tehnologiei asupra fatului la aceasta varsta frageda.

Investigatia prin rezonanta magnetica nucleara este minim invaziva, atraumatica si neiradianta, si foloseste un camp magnetic cu intensitate mare si radiofrecventa pentru obtinerea imaginilor de inalta rezolutie ale corpului uman, permitand evidentierea leziunilor cu precizie milimetrica.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!