Cea mai mare grijă a femeii gravide este să se asigure că va aduce pe lume un copil sănătos, motiv pentru care de-a lungul celor nouă luni i se recomandă zeci de analize menite să ofere un răspuns cât mai clar asupra stării de sănătate a fătului.
Dintre acestea, în primul trimestru de sarcină, gravidelor li se recomandă o ecografie transvaginală, pentru ca medicul să poată obţine cât mai multe informaţii despre făt.
► Citeşte şi Bebe se lasă așteptat? Ce analize medicale ar trebui să faci
Ce este ecografia transvaginală, când este recomandată şi ce factori de risc are procedura
Ce este ecografia transvaginală?
Aşa cum sugerează şi numele, este o ecografie care se face prin vagin. În timpul ecografiei transvaginale, medicul introduce transductorul (un dispozitiv asemănător unei baghete) în vaginul pacientei, în timp ce aceasta stă întinsă pe spate, pe masa de examinare. Transductorul emite unde sonore care generează imagini ale organelor din bazinul pacientei, pentru ca specialistul să poată vedea, mult mai eficient, ovarele, uterul, cervixul şi vaginul.
► Citeşte şi Prima ecografie a sarcinii
Când este recomandată ecografia transvaginală?
Aşa cum menţionam, ecografia transvaginală se face fie înainte de sarcină, fie în primul trimestru, iar medicul o poate recomanda din următoarele motive:
- Sângerare vaginală inexplicabilă sau dureri pelvine
- Verificarea chisturilor sau a fibroamelor uterine
- A verifica organele reproducătoare, pentru a se asigura că femeia este fertilă
- În primele luni de sarcină, pentru a se asigura că fătul se dezvoltă corespunzător
- A confirma o sarcină într-un stadiu independent
- A se asigura că sarcina nu este ectopică, numită „extrauterină” (care are loc atunci când fătul se implantează în afara uterului, de obicei în trompele uterine);
- A monitoriza bătăile inimii bebeluşului
- A diagnostica un posibil avort spontan
Ce factori de risc are procedura?
Foarte multe graviduţe se întreabă dacă ecografia transvaginală este sigură, gândindu-se că un obiect străin introdus în uter ar putea face rău copilului. Specialiştii susţin, însă, că ecografia transvaginală nu are absolut niciun impact negativ nici asupra fătului, nici asupra mamei, pentru că nu se folosesc radiații în această tehnică de imagistică.
Sigura senzaţie neplăcută în momentele efectuării unei ecografii tranvaginale poate fi dată de disconfortul resimţit de viitoarea mămică. În foarte puţine dintre cazuri, femeile acuză sângerări uşoare în urma unei ecografii, dar acestea pot fi rezultatul spargerii unor vase subţiri de sânge. Rare sunt cazurile în care femeile pot sângera mai mult, şi atunci trebuie contactat medicul specialist. Vina, însă, nu poate fi pusă pe seama ecografiei.