Daca nasti in afara tarii este o traditie sa ai un plan de nastere. Daca nasti la noi, mai ales la spitalele de stat, nimeni nu se gandeste la asa ceva, stiu ei doctorii ce este mai bine pentru tine. Si, atunci, mai are sens sa iti bati capul cu un plan de nastere?
Sigur ca are sens, poti sa ii spui oricum, nu trebuie sa sune atat de pompos. Poti sa le numesti dorinte - cum ti-ar placea tie sa se intample lucrurile. Nu te mira daca la prima nastere nu ai nici cea mai vaga idee cum ai vrea sa se intample lucrurile si tot ce poti sa gandesti este ca ai vrea sa se termine repede si cu bine pentru toata lumea. Foarte multe femei au aceasta atitudine. De abia la a doua nastere, pe baza experientei, ai cateva idei foarte clare despre ce ai vrea sau nu ai vrea sa se intample.
Si atunci, daca nu stii ce vrei si daca nu tu decizi, mai are vreun sens sa te gandesti la nastere?
Da, desigur ca are. Si iti vom spune mai jos de ce:
- Vei face o mica cercetare si asta te va ajuta sa te obisnuiesti cu procedurile medicale. Cu alte cuvinte nu vei fi chiar atat de surprinsa de tot ceea ce ti se intampla la nastere. Desigur, planul de nastere, daca vrei sa fie unul realist, nu contine o multime de nu-uri, ci mai degraba o directie: sa se desfasoare fara medicatie, de exemplu. Accepta si faptul ca s-ar putea sa alegi ceva care nu ti se potriveste si te razgandesti. Poti fi usor influentat de cineva care vorbeste cu patima despre un subiect, mai ales cand tu nu stii nimic despre asta.
- Vei fi obligata sa vorbesti cu doctorul despre nastere. La cat de ocupati si scumpi la vorba sunt unii, nu iti spun nimic altceva decat sa te prezinti cu bagajul cand ai contractii regulate. Dar daca deschizi discutia inainte despre epidurala (vezi ca este posibil sa ti se spuna sa iti cumperi singura trusa pentru ea) si prezenta cuiva din familie in sala de nasteri poti afla mai multe informatii despre nastere.
- Confortul psihic conteaza destul de mult, asa ca discuta si despre aspecte precum lumina, persoanele prezente, posibilitatea de a te misca. Este posibil sa gasesti mai multa deschidere aici decat atunci cand este vorba despre proceduri medicale. Ar fi perfect daca ai si vizita saloanele unde se naste si daca ai vorbi cu o moasa angajata acolo. Ea ar putea sa iti dea multe detalii utile. De exemplu faptul ca ai putea cere o minge pentru nastere sau ca poti avea ceva de rontait la tine, daca se prelungeste mai mult.
- Nu uita sa il incluzi si pe copil in acest plan de nastere al tau. Ai putea cere cat mai rapid contactul de piele pe piele. Ai putea cere sa nu fiti despartiti decat pentru perioade minime. Dupa care intervine desigur cel mai important aspect, cel al hranirii, daca vrei sa fie hranit exclusiv natural.
- O femeie acum nu naste prea des, un copil, doi, trei. Asa ca vorbim de experiente unice. De ce le-ai lasa la voia intamplarii, daca sunt atat de speciale? Mai ales ca intamplarea nu este intotdeauna in favoarea ta. Multe femei au ramas cu un gust amar in urma nasterii si, analizand, se gandesc ca ar fi putut obtine ceva mai bun pentru ele - daca s-ar fi interesat, daca si-ar fi sustinut punctul de vedere.
Nu trebuie insa sa iti inchipui ca daca ai un asemenea plan, el va fi respectat ca o litera de lege. Si ca daca lucrurile au decurs altfel decat ti-ai dorit inseamna ca ai avut o nastere 'urata'. Insa este bine sa incerci sa fii in control, mai ales cand este vorba despre lucruri atat de importante.