În perioda sarcinii știi că nu mai este vorba doar despre tine, ci despre încă o inimioară care bate în locul tău. Așa că nu este de mirare că ești foarte atentă la ceea ce faci, ce mănânci și ce produse cosmetice și farmaceutice folosești, pentru a nu-i dăuna copilului. Numai că, pe lângă toate acestea, mai e ceva: sunt anumite lucruri pe care tu le crezi normale, dar pe care bebeluțul tău pur și simplu le urăște.
Iată despre ce este vorba:
Râsul mamei, în hohote – Bebelușul din burtică este vesel atunci când mama este bucuroasă – și asta pentru că în corpul ei se elimină elimină hormoni care îi dau bună dispoziție. Cu toate acestea, râsul puternic, în care mămica își mișcă burta destul de tare, nu este deloc pe placul puiului – micuțul se simte ca într-o pungă cu apă, în timp ce sare pe trambulină (nu sună deloc bine, nu?). Așa că, dacă te știi genul care râde „mișcător”, încearcă să te ții cu mâna de burtică în timp ce faci asta, dacă nu te poți abține să râzi mai ușurel.
Înghiontirea (și luminarea) frecventă – Ai observat, probabil, că poți comunica relativ ușor cu micuțul, chiar dacă încă nu a ieșit din burtică – îl atingi un pic prin burtă, el răspunde, tu iar îl atingi și... tot așa! Sfatul nostru este să nu întreci măsura cu acest tip de comunicare, pentru că nu știi în ce dispoziție se află puiul tău și s-ar putea ca, data viitoare când încerci să îl atingi iar prin burtică, să nu te mai bage deloc în seamă. Acest lucru este valabil și pentru aplicarea unei lumini pe burtică – bebelușul răspunde când faci acest lucru, dar s-ar putea să îl deranjeze dacă întreci măsura.
Zgomot brusc și tare – Știm cu toții efectele calmante ale muzicii, asupra bebelușului. Și, deși bebelușul aude un pic înăbușit, nu înseamnă că zgomotole puternice nu îl deranjează. Spre exemplu, micuții urăsc sunetul produs de mixter sau de storcător – nu doar că este foarte puternic, ci este și brusc!
► Citește și Cum te poti juca cu bebele din burtica
Stresul mamei – Așa cum se simte mama, se simte și puiul. Ceea ce înseamnă că, dacă tu ești stresată, starea se va transmite și la copil. Studiile arată că mămicile care sunt extrem de anxioase în timpul sarcinii au șanse mai mari de a avea copii anxioși și care să prezinte colici. Atunci când mama este stresată, organismul creează un hormon al stresului, și, deși emotiile nu se transmit prin placentă, hormonii o fac. Iar dacă la copil ajunge des hormonul stresului, el sau ea se va obișnui sa fie stresat cronic.
Foieala din pat – Știm deja că în sarcină este recomandat să dormi pe partea stângă. Dar dacă tu ai nopți în care nu îți găsești deloc locul și nu numai că te întorci de pe o parte pe alta, dar o și faci rapid, atunci cu siguranță enervezi puiul. Este posibil ca el să doarmă și tu să îi dai senzația că îl plimbi în rollercoaster!
► Citește și Pozitii de somn recomandate
Mâncarea picantă – Bebelușul poate simți gustul mâncării din burtică, cu ajutorul lichidului amniotic. Și, deși mâncarea picante nu îi face niciun rău, se pare că nu este deloc pe placul lui – îl agită și vei simi asta pe pielea ta (sau, mai bine zis, în burtica ta).
► Citește și Alimentele potrivite în fiecare săptămână de sarcină, pentru a crește un bebeluș sănătos
Spațiul mic – Pe măsură ce copilul crește, spațiul din burtică îi rămâne din ce în ce mai mic. Și, deși nu prea ai cum să îl ajuți, în privința asta (în afară de a naște, bineînțeles), recomandat este să încerci pe cât posibil să te “ghemuiești” cât mai puțin și să stai cât mai mult timp relaxată, în poziții confortabile.
Foamea – Nu știm cât de bine reziști tu la senzația de foame, dar bebelușul din burtică nu o face deloc! Așa că încearcă să mănânci cât mai des și mai puțin posibil, astfel încât micuțul să nu simtă că îi lipsește mâncarea.
► Citește și Cât este nomal să te îngrași în timpul sarcinii. TABEL în funcție de greutatea înițială