Sarcina este o stare paradoxala - pe de-o parte hormonii de sarcina iti induc o senzatie de "seninatate" pe care nu ai mai resimtit-o anterior, motiv pentru care se si vorbeste despre 'creierul de gravida', pe de alta parte tot ceea ce se intampla cu corpul tau este atat de neobisnuit incat stresul este un ingredient zilnic din viata ta.
Nu se poate sa nu te intrebi: oare este normal sa am fata umflata, sa respir asa de greu, sa imi apara mici scurgeri, sa nu mai pot baga nimic in gura... etc etc. Si bebele ce face, cum va fi, fac tot ceea ce trebuie, oare nu am uitat ceva esential... etc etc
Ce se intampla insa dincolo de aceste intrebari difera de la persoana la persoana.
Unele se apuca si citesc tot ceea ce le cade in mana, ca sa fie pregatite dinainte pentru orice eventualitate. Pare sa fie o atitudine rationala, insa numai in cazul in care o poti face fara implicare emotionala, ca un exercitiu pur intelectual. Daca te apuci sa iti cauti simtome si ti se pare ca astazi esti mult mai rau ca ieri si ca o iei razna de stres daca nu iti suni acum doctorul, iar asta se intampla de 10 ori pe zi, mai bine o lasi balta. Stresul si sarcina nu au fost niciodata compatibile.
Daca esti o persoana panicoasa din fire, ai grija si cu cine vorbesti. Oamenii au o placere morbida inexplicabila de a-ti da cele mai nefericite exemple de sarcini cu probleme. Asta este natura noastra, altfel stirile violente de la ora 5 nu ar merge atat de bine. Spune din start ca nu te intereseaza, pentru ca altfel imaginile ti se vor infige in creier si nu le mai poti indeparta cu usurinta.
Din pacate nici viitorul tata nu este intotdeauna cel mai potrivit suport. Am vazut o multime de barbati care la cea mai mica problema isi pierdeau cu totul capul si se invarteau ca spreiul in spirala inchipuirii celui mai gaunos viitor. Poate ca de el iti pare rau, dar de tine ti se rupe inima, asa ca nu-i ingadui sa te atraga pe aceasta panta. Ignora-l.
Alte femei gravide se informeaza minimul necesar si strict in legatura cu simtome pe care le observa pe loc.
Adesea doctorii prefera o asemenea atitudine, care le lasa lor rolul principal in monitorizarea sarcinii, rol pe care il si au de fapt. Daca duce o viata sanatoasa, echilibrata si face controale lunare, atunci pacienta nu are de ce sa isi bata capul cu posibile complicatii, cred ei.
Rolul controalelor este tocmai acesta – sa se observe daca este ceva in neregula si trebuie sa ai incredere ca doctorul care iti urmareste sarcina este capabil sa depisteze orice este ingrijorator. Daca nu iti spune nimic, inseamna ca nu ai nimic si totul decurge normal.
Pare logic, un doctor trebuie sa stie cu siguranta mult mai mult decat poti afla tu din trei articole citite pe internet. Singurul dezavantaj ar consta in faptul ca daca va aparea cu adevarat o situatie problematica, atunci te vei simti ca si cazuta de pe luna si, probabil, procesul de a-i face fata va fi psihologic mai dificil.
Concluzie: streseaza-te mai putin, zambeste mai mult!