Sari la conținut

Etapele nasterii

Durata nasterii este variabila de la o femeie la alta. Daca in unele cazuri totul de termina in 2-3 ore, in alte cazuri dureaza 10-12 ore sau mai mult. Unele femei trec reprede prin aceasta experienta, altele o considera un exercitiu traumatizant si extrem de dificil. Durerea in timpul travaliului si al expulziei variaza in functie de etapa nasterii si de sustinerea de care beneficiaza femeia.

Travaliul
(dureaza pana la opt ore sau mai mult). Nu toata durata travaliului este dureroasa. Inceputul procesului de dilatare al colului unterin este nedureroasa, pentru ca in cursul lunilor de sarcina, ligamentele se inmoaie, musculatura devine mai putin tonica, iar procesul este lent. Dilatarea pana la 4 centimetri este nedureroasa sau foarte putin stresanta. Durerile mai intense apar in cursul contractiilor care se repeta la intervale mici de timp, de la 30 la 60 de secunde, dar initial contractiile sunt la intervale de de pana la 20 de minute.

Intensitatea contractiilor si durerile intense
apar abia dupa ce dilatarea depaseste pragul a 7 centimetri. De regula acesta este momentul in care durerile depsesc pragul limita de suportabilitate si femeile cer medicamente pentru durere. Durerea tinde sa fie mai puternica cand cervixul  atinge 10 centimetri. In plus fata de contractii de pana acum apar si alte simptome: durerea de spate, durerea in zona inghinală, greata si oboseala accentuata.

Te temi de nastere? O sa nasti greu

Expulzia fetala are o alta forma de durere, combinata cu o dorinta puternica de a impinge. Efortul de a impinge calmeaza durerea. Dupa ce capul copilului reuseste sa treaca prin canalul de nastere, intensitatea durerilor scade, ramane doar senzatia de arsura jurul deschiderii vaginale care este suprasolicitata si foarte intinsa, si dorinta de a impinge.



Expulzia fetala terminata este urmata de o senzatie de bine, calm si relaxare intensa. Femeile spun ca merita sa treci prin aceasta senzatie doar pentru bucuria pe care o resimti in momentul final.

Teama de nastere

Etapa finala a nasteri este expulzia placentei, care se produce printr-o serie noua de contractii, dureroase si ele, dar de o intensitatea incomparabil mai mica decat cele ale expulziei fetale. Deseori femeile nici nu mai simt aceasta ultima faza a nasterii. Expulzia placentei are loc la circa 30-40 de minute dupa nastere.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!