Sari la conținut

Examenele medicale pe parcursul sarcinii

Incepand cu intarzierea menstruatiei si confirmarea testului de sarcina, veti face o vizita la medicul dumneavoastra. Aceasta vizita este prima consultatie din cele 9 luni ce urmeaza sa vina.
 
Astazi, o sarcina este supravegheata in fiecare luna. In plus fata de aceste vizite lunare, veti avea de facut 3 ecografii: in saptamana a 10-a, intre saptamanile 20 si 22 si, in final, in apropierea celei de-a 33-a saptamani de sarcina.
 
 
Fiecare consultatie cuprinde trei etape: biologica, fizica si ginecologica.
Etapa biologica are in vedere o prelevare de sange pentru a detecta eventualii virusi si analiza de urina pentru a cauta orice urma de zahar sau albumina.
Etapa fizica este consultarea generala a corpului. Se verifica greutatea, tensiunea arteriala si aspectul picioarelor, gleznelor si mainilor pentru a depista un risc de edem. Este deasemenea ocazia de a asculta inima bebelusului dumneavoastra. In final, medicul va masura inaltimea uterului pentru cresterea fatului.
Etapa ginecologica se ocupa de starea uterului. Medicul verifica volumul sau, lungimea si consistenta sa, ferm pe tot parcursul sarcinii. El judeca deasemenea inchiderea colului uterin si asezarea uterului situat in fata.
 
 
Ecografia nu este deloc dureroasa. Din contra, este un moment pe care viitorii parinti il asteapta cu nerabdare. Este ocazia de a vedea ce se intampla.
 
Prima ecografie permite stabilirea aparitiei sarcinii si cunoasterea numarului fetilor. Medicul controleaza placenta, vitalitatea cardiaca, dezvoltarea buna a bebelusului si mai ales grosimea cefei, ce poate arata o maladie genetica.
 
A doua ecografie, numita si morfologica, este cea mai importanta. Se vede foarte bine capul, membrele si scheletul. Este verificata cresterea, inima si organele vitale. Se masoara craniul, gambele si abdomenul. Se numara degetele, mainile si picioarele.
 
A treia ecografie, numita si de crestere fetala, este un ultim control. Se masoara iar diferite segmente de schelet. Se verifica evolutia inimii, pozitia si maturitatea placentei. Se estimeaza greutatea la nastere a bebelusului. Ultimul lucru: se cauta cordonul ombilical pentru a se asigura de asezarea sa.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!