Dacă până în momentul în care ai rămas însărcinată ai fost o persoană care preferă să nu se mişte prea mult, în timpul sarcinii trebuie să schimbi asta. Nu te speria, nu este vorba despre exerciţii care cer un nivel ridicat de efort. Scopul este să ajungi să faci minim 30 de minute de mişcare, de intensitate medie. Şi, vei vedea, chiar îţi va plăcea.
Să vedem care sunt regulile pe care ar trebui să le respecţi ca să ajungi la acest deziderat
Începe încet. Poţi începe cu 10 minute pe zi de mişcare. Continuă în acest ritm o săptămână, două şi apoi să măreşti cu încă 10 minute. Când te simţi confortabil cu cele 20 de minute treci la 30 de minute.
Dacă faci 30 de minute de mişcare zilnic şi te simţi bine, atunci poţi începe să creşti intensitatea exerciţiilor. De exemplu, dacă exerciţiul tău este să te plimbi, atunci poţi începe să foloseşti un pas mai rapid. Nu exagera însă, nu este momentul să îţi împingi corpul până la limită. Dacă exerciţiile sunt atât de intense încât nu ai putea să porţi o conversaţie în timp ce le faci atunci mai redu din intensitate.
Temperatura. Nu trebuie să faci exerciţii atunci când te încingi prea tare. Dacă afară este cald, alege acele momente din zi în care temperatura este mai suportabilă. Poartă pălărie ca să te aperi de soare şi haine confortabile.
Hidratarea. Bea apă înainte, în timpul şi după antrenamente. Nu ştii dacă bei suficientă apă? Culoarea urinei îţi va spune asta. Ea ar trebui să fie aproape transparentă. Dacă este galben închis atunci creşte cantitatea de apă pe care o bei.
Mersul – este sigur, este uşor de făcut şi îţi îmbunătăţeşte sistemul cardiovascular
Aerobic – optează pentru exerciţii concepute special pentru femeile însărcinate. Vei obţine mai multă flexibilitate şi muşchi mai puternici.
Înot – este perfect în sarcină, întrucât nu îţi foloseşti mult articulaţiile, dar pui la lucru întregul organism.
Yoga – vei fi mai relaxată, corpul îţi va fi mai flexibil şi mai puternic. Şi sunt foarte multe exerciţii pentru începători şi femei însărcinate.
Dans. Nu îţi plac exerciţiile? Atunci dansează! Vei fi mai fericită şi sistemul carddiovascular va fi în formă.
Când să te opreşti?
Este posibil să ajungi să îţi placă exerciţiile atât de tare încât să faci prea mult. Data următoare să faci mai puţin dacă după exerciţiu se întâmplă următoarele:
- Simţi durere la încheieturi
- Te simţi extenuată în loc să te simţi energizata
- Respiri prea greu
- Inima bate foare rapid
- Ai dureri musculare.