Numai numele de substanta chimica face sa ne treaca fiori pe sira spinarii. Dar trebuie sa fii constienta ca esti inconjurata zilnic de substante chimice oriunde mergi: acasa, pe strada, la munca. Nu te poti feri de orice este chimic (este si imposibil din moment ce totul este practic chimie...:) ) dar poti afla care sunt substantele care ii pot face rau bebelusului tau inca nenascut.
Ca regula generala, in timpul sarcinii este bine sa te feresti de orice tip de substanta chimica din moment ce ar putea fi daunatoare fatului, prin compozitie sau/si prin durata de expunere.
Unele substante chimice sunt teratogene. Acesta este numele dat substantelor si afectiunilor care pot cauza defecte de nastere. Dar foarte mult conteaza cat de des si cat de mult ai fost expusa la acestea. Trebuie sa stii ca aceste substante le poti intalni foarte usor in viata de zi cu zi. Iata cateva exemple de substante cu potential teratogen:
- Unele medicamente
- Radiatia in doze mari
- Alcoolul
- Cofeina
- Tutunul
Toate cele de mai sus au potentialul de a face rau bebelusului inca nenascut.
Din fericire (exista si o parte buna in toate acestea) defectele de nastere sunt rare si afecteaza intre doi si trei la suta dintre bebelusi. Iar mai putin de 10% dintre defectele de nastere se datoreaza expunerii la teratogeni.
Dar daca esti expusa des la substante chimice si pentru perioade lungi de timp poate fi mai daunator decat expunerea ocazionala pe perioada scurta. Este foarte important sa mentionezi medicului expunerea la substantele chimice.
Nu poti trai intr-un glob de sticla pe perioada sarcinii dar trebuie sa cunosti anumite riscuri si sa te feresti de expunerea la substantele chimice. Iata cateva precautii pe care trebuie sa ti le iei:
Substantele chimice de acasa
Nu stim foarte multe despre siguranta chimicalelor folosite in produsele de curatenie de acasa. Exista insa studii care arata ca folosirea produselor de curatenie in timpul sarcinii poate duce la dezvoltarea wheezing-ului la bebelusi. Substantele chimice intra in corpul tau si afecteaza plamanii bebelusului. Este deci indicat sa reduci din substantele chimice de curatenie si sa treci la produse de curatat pe baza de substante biologice.
Poarta manusi si evita contactul direct cu produsele care emit vapori si au etichete cu semnale de avertizare. Chiar si unele substante de curatat baia sau cuptorul intra in aceasta categorie.
Daca ai o gradina frumoasa sau un balcon plin de plante acum este momentul sa le lasi sa se descurce natural, pe cont propriu si sa uiti de folosirea insecticidelor, ierbicidelor sau fungicidelor. Acestea sunt extrem de toxice si pot avea un efect negativ direct asupra fatului.
Oricum, daca reduci de acum numarul si cantitatea de produse chimice de curatat vei face lin trecerea catre o locuinta mai ecologica, iar bebelusul va trai intr-un mediu curat si lipsit de pericole.
Substantele chimice la munca
Daca in cadrul programului de lucru esti expusa frecvent la solventi , poti avea un risc crescut de avort sau de a naste un beblus cu defecte de nastere. In timpul sarcinii incearca sa minimizezi expunerea la solventi la munca.
Pentru a afla mai multe despre substantele toxice de la munca, cere angajatorului descrierea substantelor si a avertizarilor legate de folosirea acestora. Conform legii, daca lucrezi cu substante toxice poti cere schimbarea postului pentru a lucra intr-un mediu mai putin toxic.
Vopseaua
Cand esti insarcinata instictul de a-ti aranja „cuibul” isi va spune cuvantul si vei simti nevoia sa redecorezi si sa ii faci celui mic o primire regala. Oricum, incearca sa nu folosesti urmatoarele tipuri de vopseluri care sunt chimice si periculoase (sau mai bine lasa totul pe mana profesonistilor):
- vopsea pe bază de ulei
- finisaje de podea pe baza de poliuretan
- vopsele din spray
- terebentină (și solvenți similari)
- substante lichide de îndepărtare a vopselei
Daca chiar vrei sa pictezi, vopselurile pe baza de apa sunt o alegere mai sigura, iar vopseaua trebuie sa fie aplicata cu pensula sau rola, nu prin pulverizare. Asigura-te ca camera este bine ventilata si poarta imbracaminte cu maneci lungi si o masca de fata.
Plumb
Nu veni in contact cu plumbul. Poti fi expusa la plumb prin consumul de apa de baut contaminata cu plumb (plumbul poate intra in apa daca exista tevi vechi fisurate). Daca traiesti intr-o casa veche mai mult ca sigur ca exista pe undeva tevi de plumb. Daca bei apa de la robinet, lasa apa sa curga cateva minute inainte de a umple paharul sau sticla sau foloseste un filtru de apa. Nu folosi apa fierbinte pentru gatit! Incalezeste apa rece.
Mai poti fi expusa la plumb daca ai hobby-uri ca ceramica, realizarea de bijuterii, electronicele sau vitraliile.
Daca redecorezi casa indeparteaza vechea vopsea. Vopseaua pe baza de plumb era folosita pe scara larga inainte de 1970.
Mercur
Poti fi expusa la urme de mercur prin consumul de peste contaminat. Cele mai mari niveluri de mercur sunt gasite in pestii mari de la capatul lantului trofice cum ar fi pestele sabie, rechinul sau marlinul. Poti manca ton atata timp cat nu depasesti patru conserve pe saptamana sau doua cotlete de ton pe saptamana.
Daca esti ingrijorata de expunerea la substantele chimice, vorbeste cu medicul tau.