Multă vreme, moda tradițională a perioadei din sarcină a fost foarte limitată. În loc ca burtica graviduțelor să iasă în evidență, ea a fost ascunsă sub numeroase straturi de volane și pliuri.
În ultima vreme, însă, asistăm la schimbări evidente, cum ar fi înlocuirea bluzelor voluminoase și fără formă cu rochii de seară elegante, decoltate, fuste mini sau salopete. Indiferent dacă prioritatea femeilor însărcinate este stilul, confortul sau moda, se pare că ele se pot bucura în prezent de mai multă libertate în ceea ce privește moda.
Iată evoluția hainelor de maternitate, precum și schimbările majore care au avut loc în materie de modă, de-a lungul anilor:
1400 – 1500
În anii 1400 și 1500, femeile stăteau acasă în perioada sarcinii și nu era nevoie să poarte vreun tip special de îmbrăcăminte. Cu toate acestea, nimic nu a contat mai mult decât ascunderea burticii gravidei.
1600-1700
Perioada barocului a adus prima rochie de maternitate, numită Adrienne. Avea o talie înaltă care făcea rochia confortabil de purtat în toate etapele sarcinii.
1700-1800
În această perioadă se purtau corsetele de maternitate special concepute pentru graviduțe. Se adaptau ușor la o burtă în creștere și asigurau un sprijin suplimentar pentru spate. De asemenea, rochia de maternitate de tip Adrienne era încă populară, dar acum includea o bavetă în zona bustului pentru a permite alăptarea bebelușului.
1800
Datorită taliei înalte care era deja la modă în această epocă, graviduțele au continuat să poarte aceleași rochii pe care le purtau înainte de a rămâne însărcinate, împreună cu corsetul pentru alăptare.
1900
În anii 1900, primele haine de maternitate ready-to-wear au apărut în magazinele din Statele Unite, oferind mai multă varietate femeilor însărcinate.
1920
Moda anilor 1920 a oferit echilibrul perfect de confort și eleganță viitoarelor mame.
1930
Anii ’30 au avut o revenire la un stil mai conservator, iar graviduțele erau nevoite din nou să-și ascundă burta.
1940
Rochiile în formă de A și imprimeurile au devenit un succes în anii ’40, în timp ce bluzele cu nasturi erau foarte practice și adesea purtate de către mamele care alăptau.
1950
Actrița americană Lucille Ball a fost prima celebritate care și-a expus sarcina în viața reală, într-o emisiune TV.
1960
În anii ’60, femeile au început să-și cumpere haine de maternitate specifice pentru diferitele etape ale sarcinii. Rochiile baby-doll au fost preferatele viitoarelor mămici. De asemenea, nu era neobișnuit ca femeile însărcinate să poarte rochii foarte scurte.
1970
În această perioadă erau la modă rochiile boeme cu imprimeu floral.
1980
În anii '80 se purtau rochițele lejere cu funde mari și gulere. Când era însărcinată cu Prințul William, Prințesa Diana a purtat rochii de tip cămașă supradimensionate, în culori pastelate.
1990
Odată cu Demi Moore, care a apărut nud pe coperta Vanity Fair, femeile au început să fie mai relaxate în privința sarcinii și burtica lor să fie vizibilă.
2000-2010
Această perioadă a adus un stil vestmentar mai relaxat, iar graviduțele au încetat să-și mai ascundă burta.
2010-2020
Aceeași tendință a continuat și în următorul deceniu, din ce în ce mai multe femei simțindu-se în largul lor cu expunerea burticii.
Tendințele actuale
În loc să opteze pentru îmbrăcăminte strict de maternitate, viitoare mămici pot, în sfârșit, să poarte orice doresc, fără a fi judecate aspru de societate. Fie că este o rochie elegantă, pantaloni de yoga, o fustă mini sau pantaloni scurți, toate stilurile sunt binevenite.