Sari la conținut

Folatii si sarcina

Folatii sunt importanti pentru sarcina, deoarece pot ajuta la prevenirea defectelor de nastere cunoscute sub numele de defecte de tub neural, cum ar fi spina bifida.

Folatii reprezinta vitamine din grupa B, necesare pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa. Aceste vitamine sunt cunoscut drept "folati", atunci cand sunt gasite in mod natural in produsele alimentare, cum ar fi legumele cu frunze verzi, si ca "acid folic", atunci cand vitamina este adaugata la produsele alimentare, cum ar fi painea si cerealele pentru micul dejun sau cand este utilizata in suplimentele alimentare.

Acidul folic s-a dovedit a fi deosebit de important pentru dezvoltarea sistemului nervos si pentru prevenirea defectelor de tub neural la copii.

Aproximativ unul din 500 de copii se naste cu un defect de tub neural (NTD), cum ar fi spina bifida. Spina bifida este una dintre cele mai frecvente malformatii congenitale in lumea occidentala. Spina bifida apare in primele saptamani de sarcina atunci cand creierul si maduva spinarii se formeaza.

Poti creste aportul de acid folic prin consumul de alimente bogate de acid folic, inclusiv alimente fortificate cu acid folic in dieta de zi cu zi sau luand un supliment cu acid folic. O sursa buna de acid folic este reprezentata de legumele cu frunze verzi, citrice, fructe de padure (si banane), legume si unele cereale.

Citeste aici mai multe despre acidul folic.

Suplimente de acid folic sunt disponibile la farmacii si in doze diferite. Uita-te dupa suplimentele care contin cel putin 400 de micrograme de acid folic; acestea sunt in general suplimente care contin doar acid folic sau suplimente speciale pentru sarcina. Suplimentele cu multivitamine contin in general mai putin. Cel mai bun mod de a garanta faptul ca vei lua indeajuns de mult acid folic, este sa iei un supliment zilnic de acid folic cu cel putin o luna inainte si timp de trei luni de la conceptie. Nu este nevoie sa iei suplimente de acid folic dupa aceea.

O doza mai mare de acid folic

Unele femei au un risc crescut de a avea o sarcina afectata de un defect de tub neural si sunt sfatuite sa ia o doza mai mare de 5 miligrame (5 mg) de acid folic in fiecare zi, pana dupa saptamana 12 de sarcina. Femeile au un risc crescut in cazul in care:

  • ele sau partenerul lor au un defect de tub neural
  • au avut o sarcina anterioara afectata de un defect de tub neural
  • sau partenerul lor au un istoric familial de defecte de tub neural
  • au diabet zaharat
  • In plus, femeile care iau medicamente anti-epileptice pot avea nevoie de o doza mai mare de acid folic.

Daca oricare dintre cele de mai sus ti se aplica, discuta cu medicul, deoarece iti poate prescrie o doza mai mare de acid folic. Medicul poate recomanda, de asemenea, efectuarea unor teste suplimentare de screening in timpul sarcinii.

Acidul folic din dieta

Multe alimente sunt bogate in mod natural in acid folic. Dar retine ca acidul folic este solubil in apa si este usor de distrus prin fierbere. Legumele sunt cel mai bune usor fierte sau chiar consumate crude. Gatirea prin microunde sau la abur este cea mai buna.

Urmatoarele sunt surse bune de acid folic naturale:

  • legume (broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, spanac engleza, fasole verde, salata verde, ciuperci, pastarnac, porumb dulce, dovlecel)
  • fructe (avocado, grapefruit, portocale)
  • leguminoase (naut, fasole soia, fasole lima, fasole rosie, linte, fasole Fasole)
  • oua
  • nuci
  • sucuri de mere (multe si sucuri de portocale).
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!