Sari la conținut

Forceps si spatule

Se intampla uneori, din cele mai variate motive ca nasterea vaginala sa nu decurga dupa tipare. Cea mai serioasa problema apare cand copilul se blocheaza pe canalul de nastere, mama este epuizata, iar contractiile uterine nu mai au forta de a expulza fatul. In aceste situatii se apeleaza la forceps si spatule. 

Forcepsul

Este solutia care poate veni in ajutorul copilului limitand suferinta fetala, si ajutand copilul sa se nasca. Numite si “linguri”, acest instrumet permite bebelusului sa coboare mentinandu-i capul. Forcepsul se foloseste, in prezent numai cu anestezie epidurala, interventia fiind extrem de dureroasa pentru mama si necesita in cea mai mare parte dintre cazuri, o epiziotomie mai extinsa. Manevra evita o eventuala ruptura a perineului. Manevrele efectuate de medic, cu capul copilului prins in clestele forcepsului se coordoneaza cu ritmul contractiilor uterine.

Aplicarea corecta a acestui instrument nu face rau nou-nascutul, chiar daca pot ramane semne. Ele vor disparea foarte repede la capatul catorva zile.

Exista insa riscul ca o manevra prost realizata sa produca gematoame superficiale, in cazurile putin grave sau lezarea ochilor ori a osului cranian al copilului in cazurile grave.

Medicul are la dispozitie instrumente cu forme si dimensiuni diferite, adaptate unor situatii multiple.

Spatulele

Contrar forcepsului, ele nu ajuta bebelusul sa iasa tragandu-l, ci mai degraba au rolul de a orienta copilul spre canalul de nastere. Ele se utilizeaza deasemenea sub anestezie peridurala si necesita adesea o epiziotomie. Din contra, spatulele nu lasa urme pe craniul copilului.

Afla mai multe despre forceps aici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!