Sari la conținut

Frica de avort in primul trimestru

Frica de a nu pierde sarcina in primul trimestru este atat de mare pentru unele femei, incat le face sa nu mai poata dormi noaptea.

Recunosc ca fac parte din cele care si-au facut griji pentru sarcina in primul trimestru. Este si motivul pentru care nu am spus nimanui ca sunt insarcinata decat dupa ce am trecut de pragul celor 12 luni. In afara iubitului meu, bineinteles.

Am citit in aceea perioada zeci de carti, articole si studii din internet si, in loc sa ma linistesc, mai mult ma panicam. 

De unde atata panica?

Pentru ca suntem conectate la informatia care uneori am senzatia ca ne curge prin vene in loc de sange, stiam ca intre 10 si 15% dintre sarcini se termina cu un avort spontan.  Este un procent indeajuns de mare incat sa iti faca sangele din vine sa inghete. Dar, in plus, peste 80% dintre aceste avorturi spontane au loc inainte de saptamana a 12-a.

Semne, semne, semne

Frica care pune stapanire pe tine te face sa ai simturile incordate la maxim si sa iti tratezi fiecare senzatie a corpului ca pe un simptom. Sunt convinsa ca uneori chiar iti poti induce anumite stari!

De exemplu, stiam ca unul dintre semnele avortului spontan sunt crampele abdominale. Ei bine, in primele doua luni am avut niste crampe abdominale atat de intense incat puteam sa jur ca voi pierde sarcina. Dupa primele doua luni corpul incepea sa se obisnuiasca cu sarcina, dar si mintea mea! Eram mai relaxata ca vedeam in departare linia de finish a celor 12 saptamani.

De ce sa te panichezi

Inainte de a te panica nejustificat, afla care principalele semne ale avortului spontan:

  1. Sangerare usoara sau spotting. Este primul semn de avort.
  2. Crampe abdominale. Apar de obicei dupa ce apar sangerarile. Pot fi persistente sau sporadice, moderate sau puternice sau poti simti o durere de spate sau presiune in zona pelviana.

Daca ai aceste doua semne (impreuna), mergi imediat la medic. Pot fi semnele unui avort spontan sau al unei sarcini molare.

  1. Nu se aude inima bebelusului sau uterul nu creste in marime.

Doar in acest moment ti se va face o ecografie si se va vedea daca este vorba despre pierderea unei sarcini sau alte probleme.

Citeste aproape totul despre avortul spontan.

De ce sa nu te panichezi

Tine minte ca aproximativ 25% dintre femeile insarcinate au sangerari usoare sau spotting (mici pete de sange identificabile pe chilot sau pe hartia igienica), fara a fi semnul unui avort spontan.

Durerile abdominale in sarcina timpurie nu sunt un motiv de ingrijorare daca nu sunt insotite de alte simptome. Reprezinta modul organismului de a se adapta sarcinii. Se petrec o multime de schimbari in corpul tau: uterul isi mareste volumul, iar ligamentele incep inca de pe acum sa se pregateasca pentru sustinerea greutatii din sarcina.

Gandeste-te ca 85 -90% dintre sarcini evolueaza bine si se termina cu un bebelus dragut in bratele mamei. De ce crezi ca tocmai tu esti in procentul cu probleme?

Sanii tai nu sunt un indicator al pierderii de sarcina. Degeaba ii pipai si ii palpezi tot timpul si ti se pare ca nu mai sunt la fel de tari si de umflati. Sanii se adapteaza si ei si, uneori isi mentin volumul, alteori nu. Bucura-te ca nu te mai dor!

Chiar daca te ingrijorezi, chiar daca nu, lucrurile isi vor urma cursul dinainte stabilit. In cazul nefericit in care vei suferi un avort spontan gandeste-te ca acest lucru a avut loc cu un motiv si acesta este de obicei o problema genetica sau cromozomiala  a fatului.

Cand se apropie granita celor 12 saptamani simti ca esti invingatoare si ca toata lumea este a ta. Dar, ghici ce? In maxim 4-5 zile vor incepe grijile trimestrului al doilea. Mai mici? Nicidecum, insa acum esti antrenata deja cu stresul de sarcina!

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!