Granola poate suna exotic, insa este de fapt un musli pe care ti-l prepari in casa, astfel incat sa ai mereu la indemana atunci cand iti doresti un mic dejun sau o gustare.
De ce nu ai cumpara deja facut? In primul rand pentru ca nu este la fel de sanatos precum cel facut de tine. Are multi indulcitori pe care nu ti-ai dori si tot felul de arome care nu isi au locul. In al doilea rand, atunci cand faci granola acasa poti pune in ea exact ce iti place si poti scoate tot ceea ce te enerveaza. Iar asta, pentru mine, este argumentul suprem. Pana acum nu am reusit sa dau peste un musli din care sa nu ocolesc un ingredient sau doua.
Ce poti pune in granola:
Tineti cont de faptul ca acestea sunt indicatii care doar ghideaza, nu sunt stricte. Puteti sa va jucati cu ingredientele si sa le faceti exact cum va place.
fulgi de ovaz - doua pahare
nuci - un pahar. Puneti dupa gust - migdale, alune de padure, nuci, caju, etc
seminte - jumatate de pahar. Adaugati la alegere sau din toate: seminte de floarea soarelui, de susan, de chia, in, dovleac etc
fructe deshidratate - dupa gust, de la caise pana la goji. Atentie! Este contraindicat consumul de goji atunci cand gravidele urmeaza un tratament pentru subtierea sangelui (in cazul formelor de trombofilie), deoarece aceste fructe pot anula efectul medicamentelor.
sare, miere, sirop de artar, ulei
Cum se prepara granola
Dai drumul la cuptor la 160 de grade.
Amesteci semintele cu nucile si fulgii. Adaugi un pic de sare.
Pui pe foc mic intr-o cratita 4 linguri de miere (sau sirop de artar), 2 linguri de ulei de floarea soarelui, un jumatate de pahar de apa. Le amesteci pana cand se omogenizeaza. Daca iti place, poti adauga si un pic de scortisoara sau de vanilie.
Acest sirop va fi turnat peste amestecul de fulgi si seminte si se va amesteca pana cand va deveni omogen.
Iei o tava si pui deasupra o hartie de copt. Intingi amestecul pe intreaga suprafata si pui la copt in cuptor.
Aici este partea cea mai dificila din intreaga reteta: amestecul trebuie sa fie crocant si totusi sa nu se arda. Se tin in cuptor in jur de jumatate de ora, insa verifica din cand in cand si mai amesteca in ele.
Iti vei umple casa de un miros fantastic! Lasa-le la racit cateva minute si apoi adauga fructele uscate la care te-ai decis.
Cum se serveste granola
Daca le inchizi intr-un borcan etans acest amestec rezista pana la 2 saptamani.
Daca vrei sa mananci cat mai eco, atunci le poti servi cu un pahar de lapte de migdale.
Daca iti place sa te rasfeti atunci combina-le cu iaurtul tau simplu preferat in felul urmator: un strat mic de iaurt, un strat mic de granola, un strat de coacaze, un strat iaurt, un strat granola, un strat de coacaze (sau mango, sau orice alt fruct proaspat iti place).
Pofta buna!