Sari la conținut

Grasimi din lapte pentru prematuri

Peste tot in lume se fac eforturi constante de a imbunatati sansele de dezvoltare normala a bebelusilor nascuti prematur. Un nou experiment, desfasurat intr-un spital din Statele Unite, ne demonstreaza (din nou!) efectele extraordinare ale laptelui matern.

Pentru prematuri, cresterea adecvata in perioada in care stau la terapie intensiva este un indicator al sanatatii lor pe termen lung si a dezvoltarii lor ulterioare. Cercetatorii au descoperit faptul ca daca incorporeaza in dieta prematurilor un supliment de “frisca” din lapte uman, bebelusii se dezvolta mai bine.

“Pentru copiii nascuti prematur care cantaresc mai putin de 1000 de grame, una dintre problemele intalnite este aceea ca plamanii si celelalte organe se afla inca in dezvoltare in momentul nasterii. Daca prematurul ia in greutate si creste in lungime cat timp se afla la terapie intensiva, acest lucru ii va creste sansele de dezvoltare normala” a declarat dr. Amy Hair, profesor asistent la Baylor si neonatolog la Texas Children's Hospital.

Cercetarile anterioare au aratat ca o dieta exclusiva cu lapte uman protejeaza intestinele prematurilor si sustine cresterea. Dieta consta in laptele mamei sau al unui donator uman de lapte si dintr-un intaritor constand in proteine si minerale realizate din laptele donatorului.

In acest nou studiu, cercetatorii au cautat o cale sa optimizeze cresterea copiilor foarte mici (cei care cantaresc intre 750 si 1250 de grame) care au nevoie de calorii suplimentare. Din cauza faptului ca bebelusii primesc deja destule proteine din intaritorul special produs pentru ei, o alta cale de a-i face sa creasca este sa le introduca grasimi in dieta. Unul dintre produsele secundare rezultate din pasteurizarea laptelui donatorului este grasimea de lapte, care este denumita si “supliment de frisca”.

In acest studiu, cercetatorii au comparat cresterea bebelusilor care au primit o dieta bazate exclusiv pe laptele matern si pe cea a bebelusilor care au primit si “suplimentul de frisca” pe langa laptele matern. Au descoperit ca grupul celor care au primit si suplimentul a avut rezultate mai bune de crestere raportate la greutate si lungime decat cei din primul grup (denumit si grupul de control).

“Exista o cale naturala de a le oferi grasime. Anterior, am fi adaugat uleiuri sau formule de lapte pentru a ajuta bebelusii nascuti prematur sa creasca, dar acum putem folosi o sursa naturala din laptele donatorului”, a declarat Hair. Tot ea a subliniat faptul ca, datorita faptului ca cresterea a avut loc atat in greutate cat si in lungime, cresterea este bazata pe masa musculara si osoasa.

Ea a subliniat ca volumul de lapte dat acestor bebelusi nu se poate schimba pentru a-i ajuta sa creasca deoarece stomacul si intestinele lor nu pot tolera decat o anumita cantitate de hrana.

“Nu le poti da mai mult lapte. In special daca au probleme cu plamanii, ei trebuie sa se rezume la o anumita cantitate de lapte. Exista o modalitate de a le da calorii in plus fara a le modifica volumul de lapte” a adaugat ea.

Inca din noiembrie 2013, sectia de terapie intensiva pentru nou nascuti de la Texas Children's Hospital si-a schimbat protocolul si adauga acest supliment bogat in grasimi bebelusilor care cantaresc la nastere mai putin de 1500 de grame.

Texas Children's Hospital a fost primul spital din lume care a adaugat un supliment bazat de pe laptele uman in dieta prematurilor cu greutate foarte mica la nastere.

Din 2009 la acest spital s-a inregistrat o scadere drastica a ratei de enterocolite necrozante, una dintre cele mai devastatoare si potential fatale afectiuni aparute in cazul nou nascutilor prematur. Scaderea a avut la baza introducerea protocolului de dieta bazata pe lapte uman pentru toti copiii care cantareau mai putin de 1500 de grame la nastere. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!