Nu-i suficient ca te trec toate apele de la burta in crestere, te mai asalteaza si vara cu temperaturile ei. Dar pericolele sunt mai mari decat disconfortul. Afla despre ele!
Prin 2007 aparuse un studiu al Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (Colegiul Regal al Obstetricienilor si Ginecologilor, n.r.) care lega expunerea la temperaturi ridicate a gravidelor in primul trimestru de greutatea mica la nastere a bebelusilor. Numai ca subiectii fusesera gravide din anii ’50, cu un alt stil de viata, cu un alt regim alimentar, cu alte obiceiuri – precum fumatul in timpul sarcinii. Prin urmare, rezultatele sale nu au fost considerate concludente, dupa cum s-au ingramadit cativa specialisti sa demonteze studiul aici.
In schimb, canicula pandeste gravidele cu alte riscuri, la fel de demne de luat in seama precum situatia ipotetica de mai sus.
Avort spontan sau nastere prematura. Expunerea directa si prelungita la soare fara protectie (crema cu factor de protectie, accesorii pentru acoperit capul) in primul trimestru – cel mai delicat dintre toate - poate duce la pierderea sarcinii. De asemenea, aceasta expunere poate declansa nasterea prematura in cel de-al treilea trimestru. Asa ca protejeaza-te de soare mereu, fie ca e vorba doar de drumul de acasa la serviciu sau de-o plimbare prin parc.
Deshidratarea si supraincalzirea. Consumul de apa adecvat este foarte important pentru orice femeie in zilele caniculare, daramite pentru o gravida, care traieste si al carei organism „munceste” cat pentru doi. Temperatura sa corporala este oricum mai ridicata decat in mod normal, astfel incat si transpiratia este mai abundenta – prin urmare, si riscul de deshidratare mai crescut. Volumul ridicat de sange din organism (aproximativ cu 40% mai mare decat in mod normal), lichidul amniotic, transpiratia abundenta, ritmul sustinut de mers la toaleta – toate au nevoie de apa. Iar cand tu nu suplinesti ceea ce se consuma, pot aparea:
- Ameteli;
- Bufeuri;
- Paloare;
- Crampe musculare – iar uterul este un muschi, iar crampele se traduc prin contractii;
- Greata si dureri de cap.
Sursa foto: mommypage.com
Se poate ajunge pana la pierderea cunostintei daca deshidratarea este grava. De asemenea, trebuie sa stii ca apa nu este suficienta pentru a te pastra intr-o stare buna de sanatate pe timp de vara, ci trebuie sa ai la indemana si cateva gustari usoare (o banana sau paine prajita, de exemplu) care sa-ti creasca glicemia sau o bautura adecvata care sa-ti completeze nivelul de electroliti din sange (suc de portocale, lapte, o bautura sportiva). Stiai ca exista si o situatie asa-numita „intoxicare cu apa”? Se petrece atunci cand, band foarte multa apa, acesti electroliti se dilueaza in organism si ajungi la aceleasi simptome de deshidratare: oboseala, crampe musculare si, in cazul severe, pierderea cunostintei.
Edem si risc de cadere. Picioarele, mainile si fata se umfla in sarcina. Nu li se intampla tuturor gravidelor, dar multora, da. Mai ales sub actiunea temperaturilor ridicate, care provoaca dilatarea vaselor de sange si blocarea lichidelor in tesuturi. Dat fiind ca sarcina este o perioada de mare neindemanare din viata unei femei – vezi aici despre ce vorbesc – ca progesteronul iti face miscarile si reflexele mai relaxate, edemul nu face decat sa creasca aceasta nesiguranta si riscul de accidentare. Asa ca, din nou, bea apa ca sa previi sau sa ameliorezi umflaturile.
Iritatii ale pielii. In zonele „ascunse” ale corpului, acolo unde transpiratia se aduna (sub sani, sub burtica), apar si probleme ale epidermei, si asa subtiata si stresata de procesul de expansiune si de schimbarile hormonale. Iar daca ai si lipsa de inspiratie sa te imbraci nepotrivit intr-o zi caniculara, te-ai si ales cu niste mancarimi nemaipomenite. Poarta haine lejere, din materiale naturale (bumbac, in) care lasa pielea sa respire si transpiratia sa se evapore – nu sa se-adune.
Si daca Busu – si neamul lui de prezentatori meteo – anunta un indice de confort termic in jur de 90, stai in casa, la aer conditionat, eventual cu o carpa umeda pe ceafa sau frunte. Pentru ca fiecare pas sub soare te duce mai aproape de spital. Si nu neaparat cel de nasteri. Si nu neaparat la termen.
Sursa: webmd.com