O femeie insarcinata nu e o femeie bolnava, dar mai sensibila decat restul tot e. Si trebuie sa aiba mai multa grija de organismul sau, mai ales la serviciu.
Sunt femei care, odata ce afla de sarcina, se gandesc cu drag si nerabdare la momentul in care vor intra in prenatal. Sunt altele care-si propun ca sarcina sa nu le schimbe viata si isi doresc sa mearga la serviciu cat mai aproape de nastere. Si mai sunt cele care sufera conditiile grele de la locul de munca in tacere, de frica sefului si a pierderii slujbei, fara a se gandi ca legea este de partea lor si ca ar putea face o schimbare in bine pentru ele. In oricare dintre situatii te-ai afla, iata la ce sa fii atenta in timpul orelor de program:
- Solicitare fizica (ai de ridicat sau impins greutati, trebuie sa stai mult aplecata sau sa te tot ridici si apleci etc.) – temperatura corporala si tensiunea arteriala cresc, putand provoca avort spontan, nastere prematura sau sa afecteze cresterea fatului. Medicii recomanda sa intri in prenatal (sau sa renunti cumva la aceste insarcinari) incepand cu saptamana 20 – atunci cand munca intensiva este la ordinea zilei – sau din saptamana 28 – atunci cand munca intensiva trebuie efectuata sporadic.
- Statul in picioare cu orele, mai ales in trimestrul trei, este foarte periculos pentru fat, pentru ca afecteaza circulatia sanguina a mamei, ii poate provoca hipertensiune arteriala si poate creste riscul de nastere prematura. Medicii recomanda femeilor gravide ale caror job implica statul in picioare pentru mai mult de patru ore pe zi sa renunte incepand cu saptamana 24. Iar celor care sunt nevoite sa stea in picioare 30 de minute din fiecare ora – incepand cu saptamana 32.
- Substantele chimice pot aparea in multe situatii de munca si pot fi foarte numeroase, de aceea enumar doar cateva, mai frecvent intalnite, urmand ca tu sa-ti „scanezi” jobul pentru a identifica posibili factori agresori chimici: aluminiu, arsenic, benzen, dioxid de carbon, plumb, litiu, compusi organici ai mercurului, solventi, gaze de esapament, pesticide. In orice caz, acesti factori de risc ar trebui sa fie mentionati si in fisa postului tau si ar fi trebuit deja sa primesti niste sporuri de toxicitate in contul lor. Oricum, sanatatea bebelusului este mult mai importanta decat banii, asa ca ai tot dreptul sa ceri sa fii repartizata pe un post ferit de actiunea acestor substante.
- Zgomotele puternice incep sa fie problematice incepand cu saptamana 24, cand urechea externa, cea medie si cea interna sunt bine dezvoltate. Iar pana pe la saptamanile 27-30, sistemul auditiv al fatului este suficient de matur pentru a-l face pe acesta sa raspunda la sunetele care ajung pana la el. Partea buna este ca intensitatea lor este amortizata nu doar de bariera fizica (epiderma, peretele uterului, placenta, lichidul amniotic etc.), ci si de cea functionala, pentru ca urechea fatului nu poate amplifica in mod adecvat sunetele in acel spatiu lichid. Cu toate astea, este contraindicat sa continui sa semnezi condica la un loc de munca unde intensitatea zgomotului ajunge la 90-100 de decibeli timp de ore intregi, pentru ca fatul poate suferi pierderi de auz, mai ales daca este expus la sunete cu frecventa inalta; de asemenea, expunerea continua la astfel de zgomot creste riscul de nastere prematura si greutate mica la nastere.
- Temperaturile inalte afecteaza si ele evolutia sarcinii si dezvoltarea fatului.
- Stresul este un factor nociv neglijat de mamele muncitoare, de cele mai multe ori. Dar un studiu facut in Olanda, pe 7 000 de femei gravide, a scos la iveala faptul ca mamele stresate dau nastere la copii mai plangaciosi, cu o greutate mai mica decat cea medie (cifrele aratand greutati la nastere intalnite in cazul copiilor de fumatoare in sarcina). Profesorul Gouke Bonsel, implicat in acest studiu, a recomandat mamelor cu joburi stresante sa nu lucreze mai mult de 24 de ore pe saptamana cat mai devreme posibil in sarcina. Stresul provoaca intensificarea secretiei de cortizol din organismul mamei. Acest hormon patrunde prin placenta si poate provoca incetinirea cresterii fatului.
Nici statul cu orele la calculator nu-i vreo bucurie pentru o gravida avansata. Totusi, studiile nu au putut arata vreun pericol la adresa mamei si fatului implicat de munca de birou. Dar, in mod cert, disconfortul este accentuat: apar dureri de spate, de umeri, de ceafa, sindromul de tunel carpian se accentueaza, picioarele se umfla. Ia o pauza de 10-15 minute la fiecare ora si fa miscare: exercitii usoare de intindere sau o plimbare in jurul cladirii.