Sari la conținut

Cele mai frecvente greseli de nutritie in dieta femeilor gravide

Nimic nu-ti schimba viata asa cum o face un copil, iar schimbarile nu incep din momentul in care vine bebe pe lume, ci cu mult inainte. Sarcina provoaca schimbari majore in dieta, mai ales daca nu esti atenta. Unele din excese pot sa fie periculoase si pentru tine si pentru bebelusului tau.

Inca din primele zile de sarcina constati ca nesuferitele greturi matinale nu au decat un singur leac: carbohidratii. Apoi vin poftele, unele dintre ele feroce. Ceva in creierul femeilor insarcinate le face sa creada ca toata viata lor si a copilului din burta depinde de o punga cu cu cipsuri sarate. Foarte sarate. Sau de o ciocolata. Mare, plina de crema si foarte, foarte dulce. Acestea sunt greselile mici. Iata care sunt greselile de nutritie mari ale femeilor insarcinate.


Aportul de lichide. Daca insarcinata fiind poti inca bea cafea, nu abuza. Nu cafeina este problema ci efectul de deshidratare. Si nu uita sa bei apa. Multa apa din surse sanatoase: supa de legume, apa plata, compot si suc de fructe. Una din greseli este ca aportul de lichide vine cu foarte multe calorii, cele mai multe din zaharul adaugat. Astfel sucurile de fructe, sucurile clasice cu adaus de zahar sau cele care contin miere, sunt (cu unele exceptii), foarte sanatoase dar pline de calorii. Fructele intregi sunt cea mai buna solutie, nu sucurile. In plus sucurile irita mucoasa digestiva. Este dovedit: un pahar cu suc de portocale o sa-ti dea senzatii  de greata, dar o portocala intreaga este o bienfacere.

Consumul prea mare de alimente la o masa. Metabolismul femeilor insarcinate este mult activat. In principiu acesta se intensifica cu circa 45-50% ceea ce induce senzatia de foame. Solutia este consumul de cantitati mici de alimente in 5-7 reprize. In felul acesta asimilarea de nutrienti este mai buna, glicemia este tinuta sub control, iar senzatia de foame este temperata.

Carbohidratii. Despre acest capitol sunt doua aspecte de discutie. Primul este acela ca femeia gravida are nevoie de carbohidrati. A doua este cum alegi sursele de carbohidrati. Cartofii, orezul integral, painea integrala si fasolea boabe sunt cele mai bune surse de carbohidrati. Adauga nautul, fructele dulci, mierea si dulciurile, in general. Este esential si felul in care sunt preparati carbohidratii. De exemplu este perfect daca mananci cartofi fieri sau copti si dauntor daca ii mananci prajiti.

Rontaiala. Tot din cauza sarcinii, a hormonilor si a variatiilor glicemiei femeile insarcinate simt nevoia sa rontaie. Diferenta intre o rontaiala corecat si erori in alimentatie o reprezinta alegerile pe care le faci. Alegi biscuit crocanti sau bucatele de banana? Cipsuri sau stafide. Un truc foarte bun este sa pastrezi la indemana un mix de nuci, alune, stafide si alte fructe uscate, precum si felii de mere, de portocala si bete de morcov in frigider. Ciuguleste de acolo!

Verifica-ti senzatia de foame. Se stie ca senzatia de sete se disimuleaza in senzatie de foame. Exact asta se intampla si femeilor insarcinate. Inainte de a da curs senzatiei de foame analizeaza cu atentie daca chiar iti este foame. Eventual intreaba-te si raspunde-ti singura ce ai mancat in ultimele doua ore, dar si cate lichide ai baut. Este cea mai buna cale prin care iti poti pastra silueta in timpul sarcinii.

Sarcina este o perioada dificila in ceea ce priveste nutritia. Femeile trebuia sa gaseasca echilibrul perfect intre necesarul de alimente si aportul real. De cele mai multe ori, cu scuza, poftelor si a apetitului exagerat, femeile gravide mananca prea mult si, deseori, alimente nesanatoase.

Sursa: Yahoo

 

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!