Sari la conținut

Greselile des intalnite in hrairea copilului

Exista parinti care inca mai cred ca un copil gras este un copil sanatos. O alta gresala des repetata de parinti este aceea de a-i da celui mic sa manance ceea ce le place lor. Daca toti membrii familiei sunt carnivori convinsi, parintii nu pot intelege dispozitia copilului catre cruditati, de exemplu. Iata care sunt cele mai fercvente greseli ale parintilor cand vine vorba despre alimentatia copilului.

Lapte de vaca inainte de doi ani. laptele de vaca este nepotrivit pentru tubul digenstiv al copilului. Pana la doia acesta este interzis in alimentatia copiilor. Cei mici pot primi iaurt, smantana, unt sau branza fermentata, dar nu lapte. Celelalte lactate se introduc in alimentatia copilului dupa 7-8 luni.

Regulile de aur in alimentatia copilului

Insista cu tact. Gateste-i broccoli, ciuperci, conopida, dovlecel, cartofi, morcovi, peste, fructe de mare si, chiar daca la inceput n-o sa fie incantat, insista! Nu insista fortandu-l, dar nici nu renunta. Secretul este sa combini in legumele pe care le plece o leguma noua.
 
Obiceiurile culinare gresite sunt cu daunatoare in copilarie, cu atat mai mult cu cat creaza un stil alimentar. Mancarea gatita in casa este cea mai buna, dar trebuie sa ai grija sa nu pui nici prea multa sare, nici prea mult zahar. Nu exagera cu uleiul, nu folosi untura, nu praji legumele si nici carnea. Adauga mereu o lingura de apa sau un praf de sare pentru ca apa din alimente sa faca mancarea mai sanatoasa. Uita de margarina, alege mereu untul si uleiurile sanatoase.

Elimina din dieta copilului mezelurile, parizerul, crenvurstii, branza topita sau altele asemenea. Este posibil ca celui mic sa-i placa dar sunt pline de sare, aditivi si conservanti daunatori, si au foarte putine substante nutritive. Prepara in casa cozonacei de carne, rulade si pateul de ficat. Fa pasta de branza in casa. E atat de simplu!

Limiteaza consumul de sare. Consumata in copilarie, sarea creste riscul de hipertensiune. Invata-l de mic cu mancarea gatita cu adaos minim de sare si nu-i va simti lipsa! Condimenteaza cu boia dulce, cu verdeturi aromate si plante aromate.

Evita carnea grasa sau mancarurile prajite. Aduc kilograme in plus si obosesc atat inima, cat si sistemul digestiv.

Dulciuri rele si dulciuri bune

Oricarui copil ii place zaharul, dar, din pacate, dulciurile sunt printre primele pe lista neagra a alimentelor nesanatoase. Nici nu te gandi sa-i dai zahar ars, intrucat acesta devine toxic cand este preparat la temperaturi inalte. Tine-l cat de departe poti de dulciurile din comert! Pline de sosuri si creme care de care mai apetisante, dat pur si simplu toxice. Nu-l lasa sa bea sucuri acidulate (un singur pahar contine cateva lingurite cu zahar) si da deoparte napolitane, caramele, biscuiti cu crema, briose, gogosi, pateuri sau prajituri.

Ofera-i miere, fructe proaspete sau uscate, magiun fara zahar sau dulciuri facute-n casa!
 
Cele mai grave greseli

Nu-l forta sa manance. Este foarte gresit, indiferent contextul in care faci asta, fie ca nu-i place, fie daca tu crezi ca mananca prea putin. Orice ar avea in farfurie, cand spune ca s-a saturat, nu insista sa manance pana la ultima inghititura, dar nu accepta sub nici o forma  sa inlocuiasca masa sanatoasa cu dulciuri. Nu conditiona mancarea. Mancarea nu este nici rasplata, nici pedeapsa!
 
Gustari calorice. Daca intre mese o sa primeasca pufuleti, covrigei, bomboane sau alte dulciuri, este normal sa nu manance la pranz supa si legume la cuptor. Permise sunt fructele proaspete sau uscate.
 
Nu ceda rugamintilor. Nu exista nici un motiv ca cel mic sa primeasca bomboane daca vrea asta. Nu te lasa convinsa sa inlocuiesti cartofii la cuptor cu cei prajiti sau salatele de legume cu paste!

Varsta reala a copilului tau este varsta organelor lui. Copilul obez, care mananca alimente nesanatoase, are in fapt, cinci si chiar zece ani in plus fata de varsta reala, ca urmare a epuizarii ficatului, a nivelului ridicat de colesterol. Asta inseamna probleme cardiovasculare la tinerete, obezitate cronica si diabet la 30 de ani!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!