Da, ai citit bine! Des întâlnite mai ales în primul trimestru de sarcină, grețurile matinale sunt un motiv de bucurie, dincolo de disconfortul provocat. Cum așa? S-a dovedit științific că, pentru femeile care manifestă acest simptom, grețurile sunt un semn bun de sarcină, care pot indica că totul decurge normal, fără amenințarea unui avort spontan.
Greţurile matinale sunt un simptom des întâlnit în primul trimestru de sarcină. Cu toate acestea, dacă o femeie nu le manifestă deloc nu înseamnă că sarcina este pusă în pericol sau că există probleme.
Un nou studiu publicat în JAMA Internal Medicine a comparat rata de avort spontan cu prezența grețurilor matinale printr-o cercetare efectuată asupra a aproximativ 800 de femei însărcinate, toate având în istoricul lor unul sau două avorturi spontane. Persoanele implicate în acest studiu au ținut un jurnal precis în primele două luni de sarcină și au continuat să răspundă unor chestionare și în al treilea trimestru de sarcină.
Mai bine de 80 % dintre gravidele implicate în acest studiu au manifestat grețuri matinale și vomă în primele două luni de sarcină, iar dintre acestea aproximativ un sfert au suferit avort spontan. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile care manifestă grețuri și vomită în primele luni de sarcină au mai multe șanse să nu sufere un avort spontan decât cele care nu prezintă acest simptom.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să descopere o cauză clară a acestui simptom de sarcină. Ei nu au reuşit nici să găsească o explicaţie logică a faptului că unele femei manifestă greţuri matinal şi altele nu.
►Citește și Sfaturi pentru greața și vărsăturile din timpul sarcinii
Apariţia frecventelor greţuri matinale în sarcina a fost pusă pe seama schimbărilor hormonale bruşte care au loc la începutul perioadei de gestaţie. Se bănuiește că amplificarea spontană a nivelului de estrogen şi de gonadotropina corionica umană să fie cauza acestora.
Totodată, se pare că greţurile, respectiv vărsăturile au un rol protector faţă de făt, împiedicând pătrunderea în organismul lui a unor substanţe cu potenţial periculos care i-ar putea periclita dezvoltarea. Mai precis, fătul este vulnerabil la contaminarea cu substanţe toxice periculoase cam între săptămânile 6-18, adică exact perioada în care mama manifesta adesea greţurile matinale. De aceea experţii susţin că greţurile au rol protector al fătului.
De asemenea, dacă nu ai parte de grețuri și vărsături în primele luni de sarcină, nu înseamnă că trebuie să te îngrijorezi. Sarcina ta poate decurge perfect normal.
►Citește și Sarcina după un avort spontan: Când este cel mai bun moment pentru o nouă încercare?
Iar, dacă ai parte de aceste simptome deloc plăcute, măcar te poți încuraja cu faptul că ele pot fi un semn bun! Bineînțeles, vorbim de situațiile normale, nu de cazurile excepționale de gestoză în sarcină – greață și vărsături frecvente în primele 3-4 luni de sarcină, care pot duce la deshidratare severă.