Femeile insarcinate care au facut gripa in timpul sarcinii, iar perioada severa a bolii a durat mai mult de o saptamana, au avut un risc crescut de a aduce pe lume copii care sa sufere de autism.
In urma unui studiu facut de cercetari de la Denmark's University s-a descoperit ca racelile, sinuzitele sau infectiile urinare din timpul sarcinii nu afecteaza creierul bebelusului. In schimb, gripa da si poate avea chiar un impact major asupra dezvoltarii creierului fatului.
In cadrul studiului, mai multe femei care au devenit mame recent, au fost intrebate daca pe timpul sarcinii au avut diferite afectiuni, care au dus la febra, dar si daca au luat antibiotice. Cercetatorii au descoperit, in urma chestionarului, ca dintre toate bolile infectioase, gripa poate creste de doua ori riscul unei femei de a naste un copil cu autism.
Mai mult studiul a probat ca afectiunile cailor urinare, foarte frecvente in timpul sarcinii si alte infectii care sunt tratate cu antibiotice nu aduc prejudicii fatului, daca antibioticele sunt luat cu sfatul medicului si daca existanta sarcinii este cunoscuta. In schimb gripa, asociata cu stare febrila, care dureaza mai mult de o saptamana pare sa prezinta un risc major pentru copilul nenescut.