Daca te numeri printre femeile insarcinate care nu vor sa „manance cat pentru doi” si isi pun problema ce sa rontaie sanatos in locul unei cine copioase, iata cateva idei.
Recunosc, am mai avut derapaje alimentare in sarcina, dar, in general, orarul fix de masa cu gustari satioase m-a salvat de la mancatul „pentru doi”. Totusi, cand ajungeam seara acasa de la serviciu, putine lucruri pareau mai atragatoare (iar masajul picioarelor umflate era unul dintre ele) fata de perspectiva unei cine nesfarsite in fata televizorului. Asa ca am cautat cateva idei de gustari sanatoase pentru savurat fara grija caloriilor, dar cu satisfactia nutrientilor pe care mi le ofera.
Cartofi copti cu iaurt
Sursa foto: pursuitofvegetables.com
O idee foarte simpla, dar foarte hranitoare pentru gravida si bebe din burtica. Ori ii speli foarte bine si ii pui la copt, pur si simplu, pe gratarul cuptorului, ori ii speli, ii tai felii si-i pui la copt intr-o tava in cuptor, unsi cu un strop de ulei de masline si presarati cu rozmarin. In ambele cazuri, pastreaza coaja si mananc-o, pentru ca este bogata in fibre insolubile, care te vor scapa de constipatie. In ambele cazuri merg din plin cu iaurt.
Substante nutritive: potasiu (tine tensiunea arteriala sub control), folati (ajuta la dezvoltarea tubului neuronal al fatului), fier (foarte util pentru dezvoltarea fatului in trimestrul al treilea) si vitamina C – aceasta din urma ajuta la absorbtia fierului in organism. Iaurtul este un aliment probiotic, sustinandu-ti imunitatea, digestia, metabolismul.
Morcovi fierti cu sos
Sursa foto: learntocookbadgergirl.com
Poate ti se pare ciudat ca iti recomand morcovii fierti, dar afla ca organismul uman poate absorbi substantele nutritive mult mai usor din acestia decat din cei cruzi. Plus ca par mai dulci si merg mai bine cu un sos usor sarat. Prepara sosul din smantana degresata (12-13% grasime), patrunjel, un pic de piper si ceapa taiata foarte marunt (chiar poti baga amestecul un pic la blender).
Substante nutritive: beta-caroten, anti-oxidantul din morcov, vitamina C din patrunjel, proteine si grasimi bune din smantana; ceapa aduce si ea nenumarate beneficii gravidei si fatului: ajuta la curatarea organismului femeii de metalele grele, poate preveni aparitia diabetului gestational, a infectiilor, furnizeaza vitaminele B1, B6, B9 (acid folic), C, K si minerale precum crom, care ajuta la dezvoltarea fatului.
Un ou fiert
Sursa foto: foodnetwork.com
Stiu ca parintii nostri erau de parere ca „ouale nu se mananca seara”, pentru ca ne „cad greu la stomac”, dar, de fapt, mai greu ar cadea o ceafa de porc. Bineinteles, iti recomand sa lasi macar o ora intre ou si momentul in care te bagi in pat, la fel ca in cazul oricarei gustari mai consistente. Si sa-i pastrezi galbenusul cat de cat moale dupa fiert. In loc sa rontai oul cu sare, foloseste, mai degraba, piper si un pic de zeama de lamaie, sa-i mai tai din calorii. De unde se credea este daunator sanatatii consumul regulat de oua fierte, iata ca nutritionistii permit acum pana la sase astfel de gustari pe saptamana.
Substante nutritive: Nu-l manca impreuna cu nimic altceva, dat fiind ca oul este un aliment complet. Este plin de proteine, de grasimi bune, iti ofera vitamina A, vitamina D – necesara pentru absorbtia calciului in oase, iar de curand s-a descoperit ca galbenusul contine un nutrient foarte folositor femeii insarcinate, numit choline, care joaca un rol important in dezvoltarea creierului si a sistemului nervos ale fatului.
Sursa foto articol: redraspberryboutique.com