Dacă e ceva ce știu sigur despre sarcină, e că niciuna nu seamănă cu cealaltă. În timpul celor nouă luni, corpul nostru trece prin schimbări imense și, deși toate viitoarele mămici experimentează acumulare de kilograme și culori mai închise ale pielii, pe ici-pe colo, fiecare corp răspunde diferit la ceea ce se îmtâmplă.
Pentru cele mai multe dintre proaspetele mămici, cea mai vizibilă schimbare (în afara de dimensiunile burticii, evident), o reprezintă apariția vergeturilor sau intensificarea lor – dacă deja existau înainte de sarcină.
În cazul unora, vergeturile apar peste tot pe unde pot apărarea. În cazul altora, doar pe ici, pe colo, sau deloc. În orice caz, trebuie să încetăm să pretindem că vergeturile sunt o parte anormală a sarcinii, una împotriva căreia trebuie să ne luptăm cu toate forțele. Dacă tu nu te confrunți cu această problemă, bravo ție, dar asta nu te face mai norocoasă decât noi, celelalte, peste care vergeturile au dat năvală.
Eu, una, nu am făcut vergeturi pe burtă, dar am făcut pe șolduri cât pentru toată lumea. Și nu m-am consederat deloc norocoasă că am doar acolo sau ghinionistă că, touși, mi-au apprut. Și nici nu mă voi lăuda în dreapta și în stânga pentru asta și cu atât mai mult nu voi minți cu privire la existența lor.
Desigur, dacă cineva mă întreabă, nu ezit. Voi spune adevărul. Dar dacă o cunoștință de plânge de cât de multe vergeturi i-au apărut pe burtă, eu nu voi începe să mă laud cu cât de norocoasă sunt eu. Mi s-ar părea extrem de nepoliticos să fac asta!
►Citește și „Nu, nu am nevoie de sfaturile tale”. Oare de ce devenim experţi în tot, în loc să empatizăm?
Trebuie să încetăm să pretindem că vergeturile sunt anormale în sarcină! Sunt perfect normale, comune și da, unele dintre noi sunt mai predispuse decât celelalte.
Sunt sătulă de aud despre uleiurile, cremele și loțiunile care fac miracole! Te masezi o dată, de două ori pe zi, și puf, ca prin magie dispar sau nici nu mai apucă să apară. E adevărat, poate îmbunătățesc elasticitatea pielii și reduc un pic din intensitatea vergeturilor, dar afurisitele... dacă vor să apară, oricum apar! Nu există poțiune magică și nici tratament împotriva lor!
Dacă tu crezi că ești norocoasă că te-au ocolit vergeturile, înseamnă că ai impresia că noi, celelalte, suntem niște ghinioniste. Și țin să spun că te înșeli! A nu avea vergeturi sau a avea foarte puține nu ține deloc de noroc.
Vergeturile țin de ereditate. E ceva normal la trupurile care, ce să vezi, sunt învelite de piele. Și, Slavă Domnului, toate sunt! Mie mi-au apărut pe genunchi, încă din adolsecență, când am crescut brusc. M-am obișnuit cu ele și le consder o parte din mine.
Oare de ce ne grăbim atât de mult, mai ales în sarcină, să invalidăm experiențele celorlalte femei, doar pentru că noi nu am trecut prin ele?! Da, ea are vergeturi, tu nu ai! Dar asta nu înseamnă că ea nu are dreptate să se plângă, iar tu ai toată dreptatea să te lauzi cu asta. Fii lângă ea, ascult-o și empatizează.
Ok, am înțeles, tu nu ai vergeturi! Dar nu te aștepta să fii aplaudată sau să primești o medalie pentru tine. Ține pentru tine bucuria, dacă nu ești rugată să o împărtășești. Iar dacă totuși se întâmplă, nu te mîndri așa tare cu asta. Spune că și tu experiementezi alte lucruri care nu îți plac, dar.... și despre asta este sarcina. Totul penru binele copilului!
Ce vreau să spun este că... să acceptăm vergeturile! Sunt normale, sunt parte din noi, sunt dovada că un pântec a găzduit 9 luni o minune. Cu ce ne putem mândri mai tare de atât?!
► Citește și Burtica după naștere este dovada că acolo a crescut un suflet de om