Sari la conținut

Hemoragia postpartum

La orice nastere are loc o pierdere de sange cauzata de ruptura tesuturilor si de desprinderea placentei. Dar nu toate sangerarile sunt considerate hemoragii postpartum.

Toate femeile pierd sange in momentul in care placenta se desprinde de uter si imediat dupa aceea. Si femeile care au trecut printr-o operatie de cezariana pierd de obicei mai mult decat cele care au nascut vaginal. Dar din cauza faptului ca ai mai mult cu pana la 50% sange decat in mod normal in sarcina, organismul tau este pregatit sa faca fata acestei pierderi de sange.

Sangerarea normala dupa nastere are loc in principal din cauza vaselorde sange deschise din uter, acolo unde a fost atasata placenta. In plus, daca ai suferit o epizotomie in timpul nasterii, vei sangera si din locul taieturii pana cand acesta este cusut.

Pe masura ce placenta incepe sa se separe, aceste vase sangereaza in uter. Dupa ce placenta este expulzata, uterul continua sa se contracte, inchizand aceste vase de sange.

Medicul poate masa uterul si iti poate administra o forma sintetica a hormonului oxitocina care sa ajute uterul sa se contracte. Alaptarea, care stimuleaza corpul sa elibereze oxitocina in mod natural, poate ajuta in acest proces.

Din nefericire, unele femei sangereaza prea mult dupa nastere si au nevoie de tratament special. Pierderea excesiva de sange este cunoscuta ca hemoragie post-partum si are loc in cca 6% din nasteri.

Este mai probabil sa aiba loc cand placenta se separa sau imediat dupa aceea. Daca are loc in primele 24 de ore dupa nastere, este considerata o sangerare postpartum timpurie (mai este numita imediata sau primara). Daca are loc la cateva zile sau saptamani dupa nastere este numita tarzie (intarziata sau secundara).

Ce altceva poate cauza sangerarea postpartum?

Ocazional, laceratiile cervicale, ranile adanci din vagin sau perineu, sau chiar o epizotomie profunda pot fi cauza unei hemoragii postpartum. Un uter rupt sau introvers poate cauza sangerare severa, dar asta se intampla rar.

In cele din ruma, o problema de coagulare a sangelui poate cauza hemoragie (aceasta poate fi mostenita sau se poate dezvolta in timpul sarcinii ca rezultat al anumitor complicatii, cum ar fi preeclampsia severe sau ruperea placentei). Si o hemoragie in sine poate cauze probleme de coagulare, ducand la o sangerare si mai severa.

Care este tratamentul pentru sangerarea postpartum?

Exista cativa pasi pe care echipa medicala ii poate face imediat daca incepi sa sangerezi masiv. Din moment ce atonia (lipsa de tonus) este cea mai uzuala cauza de hemoragie postpartum, medicul iti va masa uterul ca sa il ajute sa se contracte in timp ce primesti oxitocina intravenos. Ti se va pune de asemenea un cateter pentru a se asigura ca vezica ta este goala din moment ce o vezica plina face dificila contractia uterului.

Daca placenta nu s-a eliminat inca, medicul va incerca sa o scoata, ceea ce in unele cazuri presupune ca va patrunde in uter si o va scoate manual. Vei primi medicatie analgezica inaintea procedurii, iar daca esti in sala de nasteri vei fi transferata intr-o sala de operatii.

Daca incepi sa sangerezi – sau continui sa sangerezi – din uter dupa ce placenta este scoasa, vei primi alte medicamente in plus fata de oxitocina in timp ce medicul continua sa maseze uterul. In cele mai multe cazuri, medicatia actioneaza rapid si uterul se contracta, stopand sangerarea.

Daca este nevoie, medicul va introduce o mana in vagin si va pozitiona cealalta mana pe abdomen si apoi va comprima uterul cu amandoua mainile. Aceasta masura in combinatie cu medicatia este de obicei suficienta pentru a rezolva problema.

Daca continui sa sangerezi, vei fi transferata intr-o sala de operatii si ti vor administra medicamente impotriva durerii. Medicul va verifica cu atentie sa nu existe laceratii care sa fie sursa primara de sangerare. De asemenea, va „explora” uterul pentru a verifica sa nu existe fragmente de placenta ramase acolo. In unele cazuri, vei avea nevoie de dilatare si chiuretaj pentru a le indeparta.

Daca sangerarea este masiva si nu se opreste sau semnele vitale nu sunt stabile, vei primi o transfuzie de sange. Este necesara numai in anumite cazuri. Chiar si mai rar, ar putea fi nevoie de operatie si uneori chiar de histerectomie pentru a opri sangerarea.

Indiferent de cauza hemoragiei, iti vor fi luate frecvent tensiunea si pulsul pentru a vedea cum face fata organismul tau pierderii de sange. De asemenea, ti se vor face teste de sange pentru a vedea daca esti anemica si teste de coagulare a sangelui.

Cum va fi recuperarea dupa sangerarea postpartum?

Vei primi in continuare perfuzii si medicamente dupa ce sangerarea este controlata pentru a ajuta uterul sa ramana contractat si vei fi monitorizata atent pentru a vedea daca se mai produce o sangerare. Se poate sa te simti slabita si ametita, deci nu incerca sa te ridici din pat de una singura.

Recuperarea va depinde de cat de mult sange ai pierdut si ce „rezerve” ai avut – cat de mult sange ai avut in plus in timpull sarcinii si daca ai fost sau nu anemica.

Probabil vei fi anemica in urma pierderii masive de sange si va trebui sa o iei usor cand ajungi acasa. Vei avea nevoie de multa odihna, lichide si alimente hranitoare. Medicul iti va prescrie vitamine prenatale cum ar fi acidul folic precum si suplimente cu fier.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!