Poate ti se pare amuzant felul in care buricul ti se vede prin tricou, din cauza burticii. Pregateste-te, insa, pentru situatia in care va ramane asa si dupa nastere.
Dupa ce ca burta ti se mareste de la o zi la alta, parca si buricul iti iese in afara in acelasi ritm accelerat. Normal, bebe isi face loc si impinge in toate partile cat poate. Nu ti se intampla doar tie, ci tuturor gravidelor, incepand cu sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina. In paranteze fie spus, nu doar buricul va incepe sa-ti impunga tricourile de acum si pana la nastere, ci si sfarcurile, dar asta-i alta poveste.
Singura problema e ca buricul tau cel simpatic s-ar putea sa nu dea inapoi dupa nastere. Ci sa ramana la fel de hotarat in afara (desi, la atingere, zona este moale). Se numeste hernie ombilicala si poate fi absolut inofensiva. Sau poate dezvolta complicatii. De multe ori, proaspata mamica nu-si da seama ca sufera de asa ceva si pune fenomenul pe seama grasimii din timpul sarcinii de care n-a reusit inca sa scape. Cel mai intelept ar fi sa ceri o examinare a zonei medicului ginecolog la controalele pe care le vei face dupa nastere.
Sursa foto: babble.com
Hernia ombilicala este legata de diastaza
Hernia ombilicala este legata de diastaza din sarcina (diastasis recti) – despartirea muschilor abdominali drepti (cei din fata, care aveau, odinioara, „patratele”) pentru a face loc uterului in crestere. Ca orice muschi, si acestia sunt inveliti intr-o membrana foarte rezistenta, numita fascie. Cand are loc despartirea celor doua calupuri de muschi, la mijloc ramane doar o zona de fascie intre peretele exterior (prevazut cu buric) si organele interne. Daca aceasta fascie, din cauza presiunii intraabdominale si a intinderii in timpul sarcinii, se slabeste in anumite puncte, este posibil ca niste grasime sau chiar o parte din intestinul subtire (mai rar colon sau stomac) sa treaca prin inelul ombilical si sa produca aparitia unui sac herniar. Pana la urma, asta-i hernia: ceea ce-ar trebui sa fie inauntrul organismului incearca sa „sparga usa” spre exterior.
La aceasta situatie isi aduce contributia un perete abdominal cu rezistenta scazuta din multiple cauze: obezitatea sau denutritia, constipatia cronica, anemia sau neoplazia (boli care afecteaza nutritia peretelui abdominal).
Si asa ramai cu un buric proeminent dupa nastere, dar nu-l bagi in seama si speri sa se retraga cu timpul. Incerci sa-l bagi cu degetul inapoi si vezi ca merge. In cele mai multe dintre cazuri, hernia ombilicala este asimptomatica si poti trai cu ea absolut linistita. Ba chiar e indicat sa nu recurgi la repararea ea decat dupa ce-ai nascut toti copiii pe care-i aveai de nascut. Ca nu cumva sa treci prin asta dupa fiecare nastere (dat fiind ca riscul de hernie creste cu fiecare sarcina).
Sursa foto: drugs.com
Complicatiile herniei ombilicale
Exista, insa, situatii in care hernia ombilicala se agraveaza (de la tuse cronica, de la efort intens - cum ar fi acela de ridicare si purtare a copilului in brate), iar grasimea sau intestinul pot ramane blocate in inelul ombilical – hernie strangulata sau incarcerata, ceea ce afecteaza circulatia sanguina in zona sau se poate solda chiar cu ocluzie intestinala. Atunci apar durerile si este nevoie de interventie chirurgicala pentru repararea ombilicului si a zonei herniate. Pentru prevenirea reaparitiei acestei conditii, chirurgul va insera in abdomen un petic de plasa speciala care va creste rezistenta zonei slabite. (Pana de curand, se efectua si operatia de reparatie fara plasa, dar s-a constatat numarul mare de recidive ale herniei pentru aceste cazuri.) Tipul de plasa este ales in functie de dimensiunile suprafetei pe care se va realiza reparatia si de tipul de operatie: clasica (deschisa, prin taietura) ori laparoscopica (prin cateva incizii punctuale). Cea din urma se face cu anestezie generala, dar recuperarea este mai rapida decat in cazul operatiei clasice. Te costa intre 2 000 si 3 000 de lei, in functie de tipul de operatie si de plasa aleasa, dar intr-o luna esti ca noua si ti-ai luat de-o grija. Daca ramai din nou gravida, zona reparata nu va fi afectata, iar presiunea intraabdominala va fi preluata de restul musculaturii.
Ce poti face ca s-o previi? La asta ar fi trebuit sa lucrezi cu mult inainte de sarcina, prin exercitii de intarire a muschilor trunchiului, care sa preia bine presiunea intraabdominala si sa n-o lase pe toata asupra grupelor de muschi drepti. Cu ce poti ajuta in sarcina? Sa mentii o postura cat mai dreapta, sa eviti sa te arcuiesti din cauza burtii (adica sa scoti fundul inapoi, asa cum faceai pe tocuri inalte) si, din contra, sa „bagi fundul inauntru”, tinand coloana cat mai dreapta. De asemenea, evita sa te „cocosezi” si tine umerii drepti.
Sursa foto articol: allmyheartblog.com