Sari la conținut

Herpesul genital la femeile gravide

Herpesul genital afecteaza aproape 25% din populatie. Este o boala extrem de contagioasa, care nu dispare niciodata complet din corp, odata ce a fost contactata.

 

Semnele herpesului genital

- usturimi pentru 2-3 zile insotite de dureri genitale

- dureri la urinare

- secretii vaginale

- leziuni care fac vezicule si apoi cruste

De obicei insa herpesul genital este dificil de identificat prin simtome, el putand fi depistat numai in perioada activa a bolii. Vindecarea se produce in 2-3 saptamani, timp in care probabilitatea de a-l transmite mai departe este crescuta.

    

Herpesul genital si sarcina

Este foarte frecvent pentru femeile gravide sa aiba manifestari ale bolii in timpul sarcinii, iar doctorul te va urmari atent in cursul saptamanilor inainte de nastere.

Herpesul este periculos pentru copilul tau atunci cand vine in contact direct cu virusul; acest lucru se poate intampla daca copilul se naste pe cale vaginala in timp ce tu ai eruptii veziculoase in zona genitala.

Obstetricienii vor alege ca nasterea sa fie prin cezariana daca in momentul contractiilor boala este manifesta. Multi obstetricieni nu folosesc medicamente sa trateze herpesul in prima parte a sarcinii, dar prin luna a opta si a noua se poate opta pentru tratament sa se accelereze procesul de cicatrizare si sa acorde mamei sansa de a naste pe cale vaginala.

 

Cum se testeaza herpesul genital

Existenta herpesului genital se testeaza prin analize de sange. Este vorba despre un grup de analize care se fac in primul trimestru al sarcinii, testul TORCH. Acest test, pe langa existenta herpesului genital mai analizeaza si toxoplasmoza, rubeola si citomegalovirus.

Daca la analize va iese pozitiv la anticorpii IgG HSV-II inseamna ca ai avut herpes genital in trecut. Daca va iese pozitiv la anticorpii IgM HSV-II atunci inseamna ca aveti boala activa in prezent. Daca va iese negativ la ambele inseamna ca nu aveti herpes genital.

Boala este insa cu atat mai periculoasa cu cat se contacteaza pentru prima oara in timpul sarcinii, de aceea trebuie sa aveti o viata sexuala sanatoasa sau sa folositi prezervativ daca banuiti ca poate exista vreun risc. Daca va apar leziuni ale herpesului genital in timpul sarcinii trebuie sa intrerupeti cu totul contactul sexual si sa aveti grija de igiena (faceti dusuri zilnice, purtati lenjerie de bumbac si evitati sa fie stramta). Desigur, doctorul care va monitorizeaza sarcina trebuie informat imediat despre aceasta conditie.

 

Citeste mai multe despre masuri de siguranta in sarcina daca ai herpes genital.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!