Sari la conținut

HPV si sarcina

HPV (Virusul papiloma uman) este un virus care se transmite in general prin contact sexual si aproximativ jumatate din oameni il au, chiar daca el nu are manifestari. Pana spre 50 de ani rata de incidenta creste la 80% din populatie. Virusul HPV are peste 100 de tulpini si numai o parte dintre ele sunt cu adevarat periculoase, putand sa se transforme in cancer de col uterin. Se depisteaza cu ajutorul testului Papanicolau care ar trebui facut anual. Citeste cum se interpreteaza rezultatele testului Papanicolau.

 

HPV si sarcina

La inceputul sarcinii vi se va face un test Papanicolau care va determina existenta acestui virus. Daca il aveti, este posibil ca in timpul sarcinii el sa se dezvolte, in aceasta perioada organismul feminin fiind mai fragil.

Este important ce fel de virus HPV aveti. Cele cu risc scazut (tipurile 6 si 11) produc condiloame genitale. Acestea pot fi tratate in timpul sarcinii, dar pot fi lasate si netratate si se vor retrage spontan dupa nastere.

Cele cu risc crescut (tipurile 16 si 18) sunt cauze ale displaziei cervicale si cancerului de col uterin si necesita obligatoriu tratament. Se va efectua o colcoscopie pentru a verifica celulele anormale. Aceasta procedura nu este mai dureroasa decat un test Papanicolau, dar va dura mai mult. Daca situatia nu este urgenta, atunci cel mai probabil tratamentul va fi amanat dupa nastere. Cel mai adesea corpul isi va reveni singur dupa nastere, dar se impun controale regulate (la 6 luni) pentru a verifica situatia.

 

Va fi bebele afectat de HPV?

Condiloamele de la nivelul vaginului pot ingreuna nasterea si, de aceea, ele vor fi tratate inainte. Exista mai multe tipuri de tratament pe care le poti discuta impreuna cu doctorul tau:

Riscul transmiterii virusului la bebe in timpul nasterii daca ai leziuni condilomatoase exuberante este mic, de 1 la 2000 de cazuri. Daca virusul se ia bebele poate dezvolta condiloame in gat (se intampla in cazuri foarte rare), care se indeparteaza cu laser. Unii doctori, pentru a reduce riscul, propun nasterea prin cezariana.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!