Exercitiile fizice sunt deosebit de importante pentru a putea face fata tuturor solicitarilor si modificarilor la care este supus organismul femeii insarcinate.
Sarcina nu este o “boala”, este un fenomen fiziologic absolut normal pentru femeile aflate la maturitate. Sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei, chiar daca se produc modificari majore pentru organism. Schimbarile aparute in timpul sarcinii sunt datorate cresterii masive a cantitatii de hormoni care conduc la slabirea si relaxarea muschilor pentru a permite bebelusului sa se dezvolte.
Dezechilibrele musculare duc la modificarea centrului de greutate si induc o accentuare nedorita a curburilor normale ale spatelui (hiperlordozei lombare si a cifozei dorsale), aparand astfel “durerea lumbago de sarcina”.
De asemenea, cresterea in greutate a gravidei determina coborarea boltii plantare (piciorul plat) mersul fiind astfel ingreunat.
Datorita cresterii cantitatii de sange in organism (4,5 litri), inima este suprasolicitata. Astfel se intensifica frecventa cardiaca si tensiunea arteriala. Apar varicele prin relaxarea peretilor vaselor sangvine si staza sangvina.
Pe masura dezvoltarii sarcinii respiratia este ingreunata si este necesara invatarea unor tehnici de respiratie (Lamaze - continuare intr-un alt articol).
Sistemul digestiv este si el influentat de sarcina. Apar greturile si varsaturile in primele 3 luni de sarcina, scade tranzitul intenstinal (constipatie), apar hemoroizii si arsurile stomacale.
Creste diureza (1500 – 1800 ml/zi).
Creste cantitatea de lichide din organism, apar astfel edemele (retinerea apei si tumefiere) care ingreuneaza mersul. Femeia insarcinata nu trebuie sa se suprasolicite, este indicat sa alterneze activitatea cu perioade de pauza.
Apar modificari la nivelul pielii: hiperpigmentatie, vergeturi, transpiratie abundenta, pilozitate crescuta.
Exercitiile fizice sunt deosebit de importante pentru a putea face fata tuturor solicitarilor si modificarilor la care este supus organismul femeii insarcinate. Acestea sunt benefice atat pentru femeia care a fost activa anterior sarcinii, cat si pentru cea sedentara.