Cezarienele pot fi planificate daca exista complicatii ce pun in pericol copilul in cazul nasterii vaginale sau pot fi facute de urgenta, in urma unor complicatii aparute in timpul travaliului. Cezariana poate salva viata copilului si a mamei, dar efectele unei interventii chirurgicale de o asemenea amploare, ca si anestezia pot duce la aparitia unor complicatii.
Motive cezariana
Mama poate prezenta un bazin prea stramt pentru ca nou-nascutul sa coboare. O radiopelvimetrie efectuata in ultima luna a sarcinii, va determina largimea exacta a bazinului. In caz de diabet, hipertensiune sau probleme cardiace, cezariana poate fi deasemenea recomandata.
Placenta se poate situa la intrarea colului uterin, fiind astfel o bariera, iar interventia devine indispensabila pentru a evita o hemoragie.
Bebelusul poate fi cauza cezarienei in multe situatii. Daca este prea mare, prea mic sau intr-o pozitie nepotrivita, operatia este de dorit. Ati putea astepta gemeni sau tripleti, iar in acest caz, medicul va studia dosarul dumneavoastra medical.
Ce se intampla daca am mancat si am nevoie de cezariana?
Cezariana care presupune o anestezie generala, era motivul pentru care multe femei nu erau lasate sa manance in timpul travaliului. Daca esti sub anestezie generala exista un risc sa regurgitezi mancarea din stomac si sa o inhalezi in plamani. De fapt riscul este aproape zero, daca anestezia se face corect. Dupa ce adormi asistenta trebuie sa apese usor cartilajul cricoid de la gatul tau pentru a inchide canalul de comunicare intre laringe si esofag, iar astfel se previne inhalarea accidentala de mancare.
In zilele noastre, majoritatea cezarienelor nu se fac cu anestezie generala, ci locala. Asa ca riscul mai sus amintit este eliminat complet.
Operatia de cezariana
Operatia se face in trei pasi: incizia, nasterea si inchiderea.
Incizia se face orizontal, la nivelul parului pubian, pe aproximativ 8 cm. Medicul scoate cu blandete copilul si il pune pe pantecele mamei. Apoi, scoate placenta si incepe sa coasa la loc. Aceasta operatie e cea mai lunga (aproximativ 30 minute), deoarece trebuie sa coasa toate tesuturile taiate.
Spitalizarea pentru o nastere prin cezariana este mai lunga decat cea pentru o nastere naturala, dar nu exista nicio contra-indicatie pentru alaptat si pentru a va ocupa de copilul dumneavoastra. Viata isi va relua treptat cursul normal.