Sari la conținut

Infectiile urinare in timpul sarcinii

Infectiile urinare din timpul sarcinii pot fi trecute in lista cu efecte negative ale sarcinii. Practic nu exista femeie insarcinata care sa nu treaca printr-un episod care sa intra in categoria infectiilor urinare. Desi nu nu reprezinta o infectie contagioasa, infectiile urinare pot reprezenta de multe ori un risc pentru gravida, mai ales daca nu sunt tratate. Statistic una din patru femei are nevoie de antibiotice pentru a trata o infectie urinara.

 

Ce sunt infectiile urinare

Infectia apare cand bacterile din rect ajung in uretra, apoi in vezica urinara, aparand asa-numita cistita. Aceasta este printre cele mai intalnite infectii urinare, insa exista si altele, cum ar fi stafilococii saprofiti sau proteus mirabilis. Desi pe moment tratamentul functioneaza infectia se poate reactiva foarte usor, mai ales in perioada sarcinii.

 

Simptome infectii urinare

Simptomele care anunta o infectie urinara variaza de la femeie la femeie. Uneori acestea sunt asimptomatice si, pentru aceasta, cu atat mai periculoase.  Cele mai comune senzatii sunt: discomfort, usturime, durere in zona vezicii, dar si nevoia de a urina cat mai frecvent pot fi semnele debutante ale aparitiei unei infectii urinare.

Uneori pot sa apara dureri lombare, febra, senzatie de voma, dar si de travaliu prematur, atunci cand infectia va urca la nivelul rinichilor sau se va regasi in circuitul sanguin.

 

Tratament infectii urinare


O femeie insarcinata corect monitorizata si supravegheata de medic o sa faca teste de urina lunar pentru a identifica eventualele infectii urinare si a primi tratamentul adecvat. Un tratament inca de la debutul bolii va exclude aparitia unor complicatii mai severe. De aceea, tabletele de antibiotice vor ajuta daca boala este la inceput de drum.

In cazul unei infectii mai severe, se va recomanda repaus la pat sau chiar spitalizare intucat poate conduce la complicatii  pe tot parcursul sarcinii. Odata ce ati fost infectata, trebuie sa fiti mai prudenta intrucat aparitia unor noi infectii de acest gen este mult mai ridicata.

Netratate infectiile urinare pot aduce grave prejudicii sarcinii, dar si mamei prin afectarea rinichilor.

Infectiile urinare in sarcina

De ce sarcina predicpune la aparitia infectiilor urinare? Prima cauza o reprezinta cantitate mai mare de progesteron care va slabi muschii ureterelor. Uterul avand un volum mult mai mare decat inainte de sarcina va impinge in uretere, iar bebelusul va impinge in vezica urinara. In acest mod, urina va fi eliminate mai greu prin tractul urinar, bacteria instalandu-se mult mai usor.


Orice nelamurire, dar si orice senzatie de discomfort va fi adresata medicului care va supravegheaza sarcina, intrucat acesta va va prescrie tratamente eficiente.

Cum poti sa previi infectiile urinare

  • Bea in fiecare zi cel putin 8 pahare de apa, iar totatalul lichidelor zilnice trebuie sa ajunga la doi litri si chiar mai mult.
  • Mergi la baie de fiecare data cand simti nevoia sa urinezi.
  • Patreaza o igiena perfecta corporala. Nu face bai lungi, nu folosi toaletele publice fara sa-ti ei masuri de siguranta.
  • NU folosi pentru zona genitala decat apa si sapun (de buna calitate). Nu folosi poreparate odorizante. Poti sa folosesti geluri intime special facute pentru perioada de sarcina, dar nu este obligatoriu.
  • Urineaza dupa un contact sexulal.
  • Bea suc de merisor - este foarte eficient in prevenirea infectiilor urnare si nu are contraindicatii in timpul sarcinii.
  • Foloseste lenjerie de bumbac, tampoane prtectoare pe care sa le schimbi foarte des.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!